newton desk facebook page newton desk google android app

Subscribe Your Email To Get Free All Latest Updates...

Newton desk yellow qr code To Get Better Experience of This Website, Kindly Open It On Laptop / PC / Tablet   All FlashCard Images Are In High-Resolution, Please wait For Some Seconds To Open While You Click On Image. 
Home / Civil / SSC JE Previous Question Paper 2018 Shift 10 (Civil Engineering)

SSC JE Previous Question Paper 2018 Shift 10 (Civil Engineering)

SSC Junior Engineer (JE) Exam Paper – 2018 “held on 27 January 2018” Evening Shift (Civil Engineering)

ssc je previous year question papers 2018 shift 10 civil engineering

Q1:- The crushing strength (MPa) of good stone used for construction of a building must not be less than_____.
Options:
1) 10
2) 50
3) 100
4) 120
Answer: 100

Q2:- In ordinary cement, about 99% of its final strength is achieved in_____.
Options:
1) 3 days
2) 7 days
3) 28 days
4) 1 year
Answer: 28 days

Q3:- In the process of the hydration of OPC, what is the water requirement (expressed as the percentage by weight of cement) to complete the chemical reactions?
Options:
1) 15 to 25%
2) 20 to 25%
3) 25 to 35%
4) 35 to 45%
Answer: 20 to 25%

Q4:- What is the main reason to use lime in the cement slurry during the plastering in the top coat?
Options:
1) To make the surface bright.
2) To harden the cement.
3) To make the plaster non-shrinkable.
4) To improve the workability of plaster.
Answer: To make the plaster non-shrinkable.

Q5:- Bulking of sand occurs in the moisture content of_______.
Options:
1) 3%
2) 5%
3) 10%
4) 12%
Answer: 5%

Q6:- Which of the following is the main advantage of the plywood?
Options:
1) Strength is more in the longitudinal direction.
2) Strength is more in the transverse direction.
3) Tensile strength is same in all directions.
4) Shrinkage stress is minimum.
Answer: Tensile strength is same in all directions.

Q7:- The hardwood is produced by which of the following trees?
Options:
1) Chir
2) Kail
3) Pine
4) Shishum
Answer: Shishum

Q8:- Which one of the following metamorphic rocks has more weathering resistance characteristics?
Options:
1) Lime stone
2) Phyllite
3) Quartzite
4) Slate
Answer: Quartzite

Q9:- Which of the following type of stone is used in the rubble masonry?
Options:
1) Hard
2) Heavy weighted
3) Light weighted
4) Smooth
Answer: Hard

Q10:- The hydraulicity of the hydraulic lime is mainly due to______.
Options:
1) calcium oxide
2) clay
3) sulphur
4) water
Answer: clay

Q11:- What percentage of the cost of the estimate is provided for the work charged establishment?
Options:
1) 2%
2) 8%
3) 10%
4) 15%
Answer: 2%

Q12:- What is the thickness (inches) of the one brick wall made up of traditional brick?
Options:
1) 9
2) 10
3) 18
4) 20
Answer: 9

Q13:- Which one is the CORRECT option for the damp proof course?
Options:
1) It is measured in the cubic meter.
2) It is measured in running meter.
3) It is not provided at sills of doors.
4) It is provided for half the width of the plinth wall.
Answer: It is not provided at sills of doors.

Q14:- Calculate the year’s purchase for a property of useful life of 30 years and rate of interest of 5% per annum.
Options:
1) 0.05
2) 0.2
3) 2
4) 20
Answer: 20

Q15:- What is the density of the mild steel in quintal per cubic meter?
Options:
1) 7.85
2) 78.5
3) 490
4) 7850
Answer: 78.5

Q16:- Cleaning and fixing of glass panel is measured in______.
Options:
1) cubic meter
2) meter
3) number
4) square meter
Answer: number

Q17:- Calculate the volume (cubic meter) of earthwork for an embankment of length 30 m and width 4 m. The mean depth of the embankment is 4 m and side slope is 2 : 1. Using mid-sectional area method.
Options:
1) 480
2) 960
3) 1440
4) 1920
Answer: 1440

Q18:- Calculate the quantity (cubic meter) of the cement required for 1 cubic meter of brick work with cement mortar (1 : 4).
Options:
1) 0.05
2) 0.06
3) 0.2
4) 0.24
Answer: 0.06

Q19:- Which one is the CORRECT statement for conversion of the lift into lead?
Options:
1) Lift up to 3.6 m is converted into the horizontal lead by multiplying with 10.
2) Lift up to 3.6 m is converted into horizontal lead by multiplying with 15
3) Lift up to 3.6 m is converted into horizontal lead by multiplying with 20
4) Lift above 6 m is converted into horizontal lead by multiplying with 10
Answer: Lift up to 3.6 m is converted into the horizontal lead by multiplying with 10.

Q20:- A building has been purchased by a person at a cost of Rs. 25,000. The useful life of the building is 40 years and the scrap value of the building is Rs. 3,000. Calculate the annual sinking fund (Rs.) at the rate of 5% interest.
Options:
1) 136
2) 155
3) 182
4) 207
Answer: 182

Q21:- Plumb bob lines at two different places in geodetic surveying will_____.
Options:
1) intersect at the surface of the Earth
2) intersect at the center of the Earth
3) parallel to each other
4) perpendicular to each other
Answer: intersect at the center of the Earth

Q22:- Calculate the true reduced level (m) of a point A after correcting the refraction and curvature. The staff reading at the point taken from an instrument set at a distance of 2 km from the point A is 2.56 m. The staff reading from the same station on a bench mark of reduced level is 100 m is 1.34 m.
Options:
1) 98.51
2) 99.78
3) 99.05
4) 101.3
Answer: 99.05

Q23:- Which one is the CORRECT expression for the horizontal distance between the instrument and the staff for the anallactic telescope, if S is the staff intercept, K and C are multiplying and additive constant
Options:
1) C
2) 100C
3) S
4) 100S
Answer: 100S

Q24:- With an increase in the denominator of the representative fraction, the scale of the map will_____.
Options:
1) decrease
2) either decrease or increase
3) increase
4) remain same
Answer: decrease

Q25:- Calculate the length of one division of the vernier scale, if least count of the combination of main and vernier scale is 0.02 mm. The least count of the main scale is 1 mm.
Options:
1) 1
2) 0.98
3) 1.02
4) 1.03
Answer: 0.98

SSC Junior Engineer (JE) All Previous Papers (NewtonDesk.com)

Q26:- Which one is the CORRECT statement?
Options:
1) Length of engineering chain is 33 ft.
2) Length of engineering chain is 66 ft.
3) Length of Gunter’s chain is 66 ft.
4) Length of revenue chain is 33 ft.
Answer: Length of Gunter’s chain is 66 ft.

Q27:- Which of the following statement is CORRECT for whole circle bearing?
Options:
1) It is always measured in anticlockwise direction.
2) It is always measured in anticlockwise direction from south end of the reference.
3) It is always measured in clockwise direction from south end of the reference.
4) It is always measured from north end of the reference.
Answer: It is always measured from north end of the reference.

Q28:- Calculate the length (m) tangent of a 5 degree curve, if the deflection angle is 60 degree
Options:
1) 172.5
2) 198.6
3) 360
4) 596
Answer: 198.6

Q29:- Calculate the limiting length (m) of the offset, if the maximum allowable error in laying offset is 2 degree. The scale of the map is 1 cm = 100 m.
Options:
1) 2.5
2) 71.63
3) 250
4) 2865
Answer: 71.63

Q30:- Calculate the error in the staff reading on a staff at a distance of 100 m due to out of the center of the bubble by 4 divisions. The sensitivity of the bubble tube is 30 seconds per 2 mm divisions
Options:
1) 0.29
2) 0.34
3) 0.58
4) 0.67
Answer: 0.58

Q31:- For which of the following soil, plasticity index is maximum?
Options:
1) Clay
2) Cobble
3) Gravel
4) Silt
Answer: Clay

Q32:- A friction pile of diameter 50 cm is embedded 15 m into the homogeneous consolidated clay deposit. If the adhesion factor is 0.7 and adhesion develops between the clay and pile shaft is 4 t/m2. What is the safe load (t) for factor of safety 3.0?
Options:
1) 15
2) 22
3) 26
4) 30
Answer: 22

Q33:- If the void ratio and discharge velocity for soil is 0.5 and 6×10-7 m/s respectively, what is the value of seepage velocity (m/s)?
Options:
1) 3×10-7
2) 6×10-7
3) 12×10-7
4) 18×10-7
Answer: 18×10-7

Q34:- For bulk heads, which of the following earth pressure theory is applied directly?
Options:
1) Coulomb’s theory
2) Rankine’s theory
3) Coulomb’s theory and Rankine’s theory both
4) None of these
Answer: None of these

Q35:- On increasing the temperature of a liquid, the viscosity of the liquid____.
Options:
1) decrease
2) increase
3) first decrease and then increase
4) remains same
Answer: decrease

Q36:- Which of the following represents the unit of kinematic viscosity?
Options:
1) cm2/s
2) dyne-sec/cm2
3) gm/cm-sec
4) gm/cm2-sec
Answer: cm2/s

Q37:- What is the discharge (m3/s) from circular pipe having diameter 0.5 m and velocity of flow of 10 m/s?
Options:
1) 1.5
2) 1.96
3) 2.76
4) 3
Answer: 1.96

Q38: A rectangular channel of cross-sectional dimensions 15×9 m is running at one third. What is the hydraulic radius (m) of the channel?
Options:
1) 5
2) 6.43
3) 8.95
4) 10
Answer: 6.43

Q39:- A turbine generates the power of 150,000 kW while working at the speed of 300 rpm at the head of 100 m. What is the specific speed of the turbine?
Options:
1) 300
2) 340
3) 367
4) 452
Answer: 367

Q40:- Which of the following represent the Darcy’s friction factor in terms of Reynolds number (Re) for the laminar flow in circular pipes?
Options:
1) 16/Re
2) 32/Re
3) 64/Re
4) None of these
Answer: 64/Re

Q41:- Which of the following represents the maximum thickness of the boundary layer in the pipe having radius R?
Options:
1) 0
2) R/2
3) R
4) 2R
Answer: R

Q42:- Which of the following represents the speed of the elementary wave in the still water at a depth of y?
Options:
1) √gy/3
2) √gy/3
3) √gy
4) √2gy
Answer: √gy

Q43:- What is the specific energy (m-kg/kg) for 1 m depth of flow having velocity of 3 m/s?
Options:
1) 0.54
2) 1.46
3) 5
4) 7.62
Answer: 1.46

Q44:- In the Sutro weir, the discharge of the weir is proportional to_______.
Options:
1) H1/2
2) H3/2
3) H5/2
4) H
Answer: H

Q45:- Watering done prior to the sawing of the crops is called_______.
Options:
1) kor watering
2) duty
3) delta
4) paleo irrigation
Answer: paleo irrigation

Q46:- Calculate the runoff (cm) from a rainfall of 3 hours. The intensity of the rainfall is 2 cm/hr. The evaporation and infiltration losses are 8 mm and 16 mm respectively.
Options:
1) 1.2
2) 2.8
3) 3.6
4) 6.8
Answer: 3.6

Q47:- Calculate the design rate of super elevation (%) on a highway in a plain terrain, if design speed of the highway is 80 kmph and radius of the curve is 400m.
Options:
1) 7
2) 7.11
3) 8.2
4) 12.6
Answer: 7

Q48:- The width (m) of the narrow gauge is____.
Options:
1) 0.762
2) 1
3) 1.435
4) 1.676
Answer: 0.762

Q49:- On which scale the turbidity is measured?
Options:
1) Platinum scale
2) Silica cobalt scale
3) Silica platinum scale
4) Standard silica scale
Answer: Standard silica scale

Q50: Which of the following represents the approximate overflow rate (liters/hours/m2) for the plain sedimentation tank?
Options:
1) 500 to 750
2) 800 to 1200
3) 1200 to 1550
4) 1650 to 2500
Answer: 500 to 750

SSC Junior Engineer (JE) All Previous Papers (NewtonDesk.com)

Q51:- Which of the following structural loads are not applied commonly to a building?
Options:
1) Dead load
2) Rain load
3) Live load
4) Environmental load
Answer: Rain load

Q52:- In the method used to establish the magnitude of live load, what is the reference time period?
Options:
1) 30 years
2) 40 years
3) 50 years
4) 60 years
Answer: 50 years

Q53:- Find the value of reduction factor R2 if F (rise to span ratio in inches) is given to be 5.
Options:
1) 0.95
2) 0.96
3) 0.97
4) 0.98
Answer: 0.95

Q54:- How many constraints are there in a free-rotation support used in a planar system?
Options:
1) 1
2) 2
3) 3
4) 4
Answer: 2

Q55:- A surface structure has:-
Options:
1) Small thickness
2) Large thickness
3) Moderate thickness
4) Arbit thickness
Answer: Small thickness

Q56:- If in a planar system, only 2 reaction forces are acting, then the system is:-
Options:
1) Essentially unstable
2) Essentially stable
3) Can’t say
4) None of these
Answer: Essentially unstable

Q57:- If a structure has total 10 joints, then what should be the minimum no. of joints in which equilibrium equations should be concurrently satisfied for stability?
Options:
1) 7
2) 8
3) 9
4) 10
Answer: 10

Q58:- A single angle in tension is connected by one leg only. If the areas of connecting and outstanding legs are respectively a and b, then what is the net effective area of the angle?
A) a – [b/(1+0.35 b/a)]
B) a + [b/(1+0.35 b/a)] C) a – [b/1+0.2 b/a)] D) a + [b/1+0.2 b/a)] Options:
1) Only A
2) Only B
3) Only C
4) Only D
Answer: Only B

Q59:- Generally, in a truss system compressive parts are thicker than tensile parts. Is it true or false?
Options:
1) TRUE
2) FALSE
3) Can’t say
4) Depends upon situation
Answer: TRUE

Q60:- If a truss has two more members surpassing each other, then it is:-
Options:
1) Simple
2) Compound
3) Complex
4) None of these
Answer: Complex

Q61:- How many components are mainly used to prepare concrete?
Options:
1) 5
2) 3
3) 2
4) 4
Answer: 4

Q62:- Retarders are used for:
Options:
1) Construction of high rise building
2) Repair works
3) Cold weather conditions
4) Grouting deep oil wells
Answer: Grouting deep oil wells

Q63:- What is the ratio of components in grade M20 concrete?
A) 1:3:6
B) 1:1.5:3
C) 1:1:2
D) 1:2:4
Options:
1) Only A
2) Only B
3) Only C
4) Only D
Answer: Only B

Q64:- How many types of machine mixers of concrete are available?
Options:
1) 2
2) 5
3) 6
4) 3
Answer: 3

Q65:- Excess vibration during compacting of concrete can lead to:
Options:
1) Bleeding
2) Segregation
3) High strength
4) Air bubbles
Answer: Segregation

Q66:- Which of the below property of aggregates is not desirable?
Options:
1) Smooth texture
2) Well graded
3) Angular shape
4) Smaller size
Answer: Angular shape

Q67:- Which of the following statements is true?
A) Workability reduces with time.
B) Workability does not reduce with time.
C) Workability remains constant with time.
Options:
1) Only A
2) Only B
3) Only C
4) None of these
Answer: Only A

Q68:- Modulus of elasticity of concrete, E is calculated using:
A) E=5000√fck
B) E=500√fck
C) E=50√fck
D) E=5√fck
Options:
1) Only A
2) Only B
3) Only C
4) Only D
Answer: Only B

Q69:- The result of Vee-Bee test is expressed in terms of:
Options:
1) s
2) m
3) N/mm2
4) kg
Answer: s

Q70:- Plastering is also called:
1) Pre-casting
2) Pargeting
3) Porting
4) Polishing
Answer: Pargeting

Q71:- In plastering, the 1st coat is called ___________and its thickness should be ______mm.
Options:
1) Undercoat, 6-9
2) Floating coat, 6-9
3) Floating coat, 10-15
4) Undercoat, 10-15
Answer: Undercoat, 10-15

Q72:- Which of the following statements is true?
A) Mud plastering does not require curing
B) Mud plastering requires curing.
C) It depends on the situation
Options:
1) Only A
2) Only B
3) Only C
4) None of these
Answer: Only A

Q73:- Which of the following statements is true?
Options:
1) The quality of water governs the strength of concrete
2) The quantity of water required for concreting, depends upon the grading of aggregate and method of compaction
3) 10% excess of water reduces the strength of concrete by 15%
4) All option are correct
Answer: All option are correct

Q74:- In the method of voids for determination of the quantity of cement paste, it is assumed that
Options:
1) Voids in coarse aggregates are filled by fine aggregates
2) Voids in fine aggregates are filled by the cement paste
3) Volume of fine aggregates is equal to total voids in coarse aggregates plus 10% extra
4) All option are correct
Answer: All option are correct

Q75:- The 28 days’ cube strength of mass concrete using aggregates of maximum size 5 cm for gravity dams should be:
Options:
1) between 150 to 300 kg/sq.cm
2) between 350 to 600 kg/sq.cm
3) between 150 to 500 kg/sq.cm
4) below 200 kg/sq.cm
Answer: below 200 kg/sq.cm

SSC Junior Engineer (JE) All Previous Papers (NewtonDesk.com)

Q76:- What do you mean by ‘Ware house pack’ of cement?
Options:
1) full capacity of the warehouse
2) pressure exertion of the bags of upper layers
3) pressure compaction of the bags on lower layers
4) packing the ware house
Answer: pressure compaction of the bags on lower layers

Q77:- Which of the following refers to the process of proper and accurate measurement of concrete ingredients for uniformity of proportion?
Options:
1) grading
2) curing
3) Mixing
4) batching
Answer: batching

Q78:- What are the dimensions of a 35-liter forma for measuring aggregates by volume?
Options:
1) length 30 cm, breadth 25 cm, height 30 cm
2) length 39 cm, breadth 25 cm, height 32 cm
3) length 27 cm, breadth 27 cm, height 48 cm
4) length 220 cm, breadth 25 cm, height 40 cm
Answer: length 27 cm, breadth 27 cm, height 48 cm

Q79:- In how many types can R.C.C. be classified into?
Options:
1) 2
2) 3
3) 4
4) 5
Answer: 2

Q80:- R.C.C. was developed and first used by:
Options:
1) Joseph Monier
2) John Smeaton
3) Francois Coignet
4) Joseph Asphadin
Answer: Francois Coignet

Q81:- Which of the below is not a property of ferro cement?
Options:
1) Impervious nature
2) Capacity to resist shock
3) No need of formwork
4) Strength per unit mass is low
Answer: Strength per unit mass is low

Q82:- If W is the load on a circular slab of radius R, the maximum radial moment at the center of the slab is
A) WR2/16
B) 2WR2/16
C) 3WR2/16
D) 5WR2/16
Options:
1) A Only
2) B Only
3) C Only
4) D Only
Answer:- C Only

Q83:- If the ratio of the span to the overall depth does not exceed 10, the stiffness of the beam will ordinarily be satisfactory in case of a
Options:
1) simply supported beam
2) continuous beam
3) cantilever beam
4) None of these
Answer: cantilever beam

Q84:- The total load on the lintel shown in the figure below will be taken as the weight of brickwork contained in ______.

load on lintel

Options:
1) a rectangle whose height is equal to the effective span
2) a rectangle whose height is equal to the height of the slab above lintel
3) a rectangle whose height is equal to the height of the wall above the lintel
4) equilateral triangle of side L and the load between lintel and slab
Answer: equilateral triangle of side L and the load between lintel and slab

Q85:- The maximum permissible size of aggregates to be used in casting the ribs of a slab is
Options:
1) 5 mm
2) 7.5 mm
3) 10 mm
4) 15 mm
Answer: 10 mm

Q86:- For a number of columns constructed in a row, the type of foundation provided is
Options:
1) footing
2) raft
3) strap
4) strip
Answer: strip

Q87:- If the bearing capacity of soil is 10 tones/cm2 and the projection of plain concrete footing from walls, is a cm, the depth D of footing is
A) D = 0.0775a
B) D = 0.775a
C) D = 0.775√a
D) D = 0.775a2
Options:
1) A Only
2) B Only
3) C Only
4) D Only
Answer: B Only

Q88:- If p is the net upward pressure on a square footing of side b for a square column of side a, the minimum bending moment is given by
A)M.= pb(c-a) / 4
B)M. = pb(b-a)2 / 4
C)M. = pb(b-a)2 / B
D)M. = pb(b+a) / 8
Options:
1) A Only
2) B Only
3) C Only
4) D Only
Answer: C Only

Q89:- A road of uniform cross-section A and length L is deformed by ẟ, when subjected to a normal force P. The Young’s modulus E of the material is
A) E = P. ẟ / A.L
B) E = A. ẟ / P.L
C) E = P.L / A. ẟ
D) E = P.A / L. ẟ
Options:
1) A Only
2) B Only
3) C Only
4) D Only
Answer: C Only

Q90:- Total strain energy theory for the failure of a material at elastic limit is known as
Options:
1) Guest’s or Trecas’ theory
2) St. Venant’s theory
3) Rankine’s theory
4) Haig’s theory
Answer: Haig’s theory

Q91:- By applying the static equations i.e. ΣH = 0, ΣV = 0 and ΣM = 0, to a determinate structure, we may determine
Options:
1) Supporting reactions only
2) Shear forces only
3) Bending moments only
4) All option are correct
Answer: All option are correct

Q92:- The ratio of the section modulus of a square section of side B and that of a circular section of diameter D is
A) 2π/15
B) 3π/16
C) 3π/8
D) π/16
Options:
1) A Only
2) B Only
3) C Only
4) D Only
Answer: B Only

Q93:- Which of the following statements is true?
Options:
1) The ability of the material to absorb energy till the breaking or rupture taken place is known as hardness
2) The ability of the material to absorb energy till the breaking or rupture taken place is known as Toughness
3) The ability of the material to absorb energy till the breaking or rupture taken place is known as brittleness
4) None of these
Answer: The ability of the material to absorb energy till the breaking or rupture taken place is known as Toughness

Q94:- The one that has least carbon content is:
Options:
1) Wrought iron
2) Cast iron
3) Mild steel
4) Pig steel
Answer: Wrought iron

Q95:- The modulus of elasticity of steel is more than that of concrete. It indicates that steel is
Options:
1) less elastic
2) more plastic
3) less plastic
4) None of these
Answer: None of these

Q96:- Which of the following statements is true?
Options:
1) Limit of proportionality depends upon area of cross-section
2) Limit of proportionality depends upon type of loading
3) Limit of proportionality depends upon type of material
4) All option are correct
Answer: Limit of proportionality depends upon type of material

Q97:- In a thin cylindrical shell, the ratio of longitudinal stress to hoop stress is
Options:
1) 1.5
2) 1
3) 2
4) None of these
Answer: None of these

Q98:- Which of the following statements is true?
Options:
1) Shear stress on principal planes is zero.
2) Shear stress on principal planes is maximum
3) Shear stress on principal planes is minimum.
4) None of these
Answer: Shear stress on principal planes is zero.

Q99:- The net area of round bars to resist the tension, is the area of cross section at
Options:
1) mid-section
2) root of the thread
3) difference of mid-section and root of the thread
4) None of these
Answer: root of the thread

Q100:- Pick up the correct statement from the following:
Options:
1) When the gauge distance is larger than the pitch, the failure of the section may occur in a zig-zag line
2) When the gauge distance is smaller than the pitch, the failure of the section many occur in a straight right angle section through the centre of rivet holes
3) When the gauge distance and pitch are both equal, the failure to the section becomes more likely as the diameter of the hole increases
4) All option are correct
Answer: All option are correct

SSC Junior Engineer All Previous Papers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top
Translate »
error: