Subscribe Your Email To Get Free All Latest Updates...
Home / Newton Desk / RRB Senior Section Engineer Exam Paper 2014 Set-2

RRB Senior Section Engineer Exam Paper 2014 Set-2

RRB senior section engineer

Exam Duration:  120
Number of Questions:   150
Total Marks:   150
Correct: 1 mark
Wrong:  0.33 Negative marks

#rrbseniorsectionengineer
Q 1: To use an AC motor in a DC circuit, Which equipment would be required additionally ?
Options:
1) Inductor
2) Capacitor
3) Rectifier
4) Inverter
Answer: Inverter

Q 2: Stomata are located in –
Options:
1) Red blood cells
2) Chlorophyll
3) Stomach
4) Leaves
Answer: Leaves

Q 3: A hardened steel file is used for removing metal or giving good finish to metals. Arrange the files in the increasing order of smoothness.
Options:
1) 4, 3, 2, 1.
2) 1, 2, 3, 4
3) 2, 1, 3, 4
4) 4, 3, 1, 2
Answer: 4, 3, 2, 1.

Q 4: Bile is secreted by –
Options:
1) Stomach
2) Liver
3) Large intestine
4) Gall bladder
Answer: Gall bladder

Q 5: A shop reduced the price of an article by 25%. Its sale for that article increased by 25%. What is the net effect on sales in rupees ?
Options:
1) No change
2) Increase by 5.75%
3) Decrease by 5.75%
4) Decrease by 6.25%
Answer: Decrease by 6.25%

Q 6: Out of the following, which is NOT a type of welding ?
Options:
1) AC Arc
2) DC Arc
3) MIG
4) All of these are different types of weldings
Answer: All of these are different types of weldings

Q 7: “Ensure correct joint preparation, correct nozzle size and filler rod size and correct travel speed”. We are talking about
Options:
1) Gas welding
2) Arc welding
3) Thermit welding
4) Steam welding
Answer: Arc welding

Q 8: Perform the subtraction operation of binary digits 1001 – 10. The result is:
Options:
1) 1010
2) 101
3) 100
4) 111
Answer: 111

Q 9: Match the following –
   

1. Lysosomes a. Power House
2. DNA b. Chromosomes
3. Mitochondria c. Suicide bags

Options:
1) 1-a, 2-c, 3-b
2) 1-c, 2-b, 3-a
3) 1-b, 2-c, 3-a
4) 1-c, 2-a, 3-b
Answer: 1-c, 2-b, 3-a

Q 10: In a car race course, the race starts in North East direction. The road starts curving in a circular path after 5 km. After( 3/4)th of the circle the road is straight. In which direction would the cars be running on this straight road ?
Options:
1) North west
2) South west
3) South west
4) Insufficient data
Answer: Insufficient data

Q 11: Air India’s losses in previous financial year were to the tune of (in crores of rupees):
Options:
1) 4
2) 40
3) 400
4) 4000
Answer: 4000

Q 12: Based on the choice of the ‘Q’ point on the current voltage characteristics of the transistor, the amplifiers are classified as:
Options:
1) Class I, II, III and IV
2) Class A, B, C and AB
3) Class A, B, C and D
4) Class IA, IB, IIA and IIB
Answer: Class A, B, C and AB

Q 13: Conservation of energy corresponds to which law of thermodynamics ?
Options:
1) Zeroth law
2) First law
3) Second law
4) Third law
Answer: First law

Q 14: Consider the following orthogonal projections of an object;
              prismThis object is a-
Options:
1) Tetrahedron
2) Conical cylinder
3) Prism
4) Trapezium
Answer: Prism

Q 15: Which of the following logic gates is a universal gate i.e. its combinations can be used to construct the logic of any other logic gate ?
Options:
1) OR
2) AND
3) NAND
4) NOT
Answer: NAND

Q 16: A man drives a car 20 km in the North east direction and further 20 km in the South east direction. In which direction will he have to drive to come back to his starting point ?
Options:
1) East
2) West
3) North
4) South
Answer: West

Q 17: Woolen clothes keep the body warm in winter because –
Options:
1) Wool is a bad conductor of heat
2) Wool is a good conductor of heat
3) Wool increases body temperature
4) Wool decreases body temperature
Answer: Wool is a bad conductor of heat

Q 18: In portable water, the dissolved oxygen is stipulated as –
Options:
1) <6μg / 1
2) >6μg / 1
3) <6mg / 1
4) >6mg/ 1
Answer: <6mg / 1

Q 19: A, B & C invest Rs.26000, Rs.34000 and Rs.10000 respectively in a business. They earn a profit of Rs.3500. B’s share in the profit is:
Options:
1) Rs.1200
2) Rs.1500
3) Rs.1700
4) Rs.1900
Answer: 1700

Q 20: What is the purpose of turbo charging a diesel engine ?
Options:
1) Increase power of engine by burning more fuel
2) Increase the fuel injection and rpm
3) Increase exhaust gas temperature to increase thermal efficiency
4) Increase inlet air so that engine fuel efficiency and power to weight ratio increases.
Answer: Increase exhaust gas temperature to increase thermal efficiency

Q 21: Chemical bonding which result information of molecules from atoms is basically –
Options:
1) Nuclear force
2) Short range forces
3) Electrostatic force
4) Gravitational force
Answer: Electrostatic force

Q 22: Average Albedo (overall) of the Earth is:
Options:
1) 5×106 candela/day
2) 5×107 candela/day
3) 30 to 35%
4) 60 to 65%
Answer: 30 to 35%

Q 23: According to IPCC, three factors contributing to Global warming are:

  1. i) CO2 emissions
  2. ii) Change of land use deformation

iii) Non-veg food
Options:
1) i, ii, iii
2) i, iii, ii
3) iii, i, ii
4) ii, i, iii
Answer: ii, i, iii

Q 24: “Khalsa” was founded by –
Options:
1) Guru Gobind Singh
2) Guru Ramdas
3) Guru Nanak
4) Guru Arjun Dev Singh
Answer: Guru Gobind Singh

Q 25: “Common Base” configuration refers to the configuration of a –
Options:
1) Rectifier
2) Transistor
3) Diode
4) Inverter
Answer: Transistor
[sociallocker]
Q 26: The fidelity of a ratio receiver relates to –
Options:
1) Reproduction of a.f waves
2) Detection of carrier waves
3) Turning of radio waves
4) None of these
Answer: Turning of radio waves

Q 27: What is the common property between LiAlH4, Sodioum amalgam and NaBH4 ?
Options:
1) They are used in removing slag from molten metals
2) They are used in manufacturing esters
3) They are reducing agents
4) They are coated on welding electrodes
Answer: They are used in manufacturing esters

Q 28: What is the common between Rockwell, Brinell and Shore ? They pertain to –
Options:
1) Surface finish
2) Heat treatment
3) Metal turning
4) Hardness
Answer: Hardness

Q 29: Match the following:
      

1. Rectifier a. Power electronics, Motor speed control, Battery charging, phase control
2. Transistor b. Rectifiers, Wave dipper circuits
3. SCR c. Amplifiers, Switches

Options:
1) 1-a, 2-c, 3-b
2) 1-b, 2-a, 3-c
3) 1-b, 2-c, 3-a
4) 1-c, 2-a, 3-b
Answer: 1-b, 2-c, 3-a

Q 30: Value of π (approx. value 3.14) is:
Options:
1) Terminating decimal
2) Recurring decimal
3) Non-terminating non-repeating decimal
4) Indeterminate
Answer: Recurring decimal

Q 31: In a building, water is to be pumped to a height of 10m at the rate of 1 litre/second. Power requirement would be approx:
(Take ‘g’ 10m/sec2)
Options:
1) 10 watts
2) 100 watts
3) 500 watts
4) 1 kW
Answer: 100 watts

Q 32: Which of the following software is generally used for managing large number of activities of a civil engineering project ?
Options:
1) MS Eng
2) MS project
3) SQL Project
4) d Base Project
Answer: MS project
 
Q 33: A galvanometer(G) measures upto 100 mA current. It is to be converted to a voltmeter to measure upto 100 volts. What is required to be done ?
Options:
1) Add 100 Ω resistance in series with G
2) Add 1000 Ω resistance in series with G
3) Add 1 Ω resistance in parallel with G
4) Add 0.1 Ω resistance in parallel with G
Answer: Add 1000 Ω resistance in series with G

Q 34: Who authored the book “My Experiments with Truth” ?
Options:
1) Abraham Lincoln
2) Mark Twain
3) Louis Carol
4) M.K. Gandhi
Answer: M.K. Gandhi

Q 35: Raja Ravi Varma was famous for:
Options:
1) His struggle against the British
2) Music & Singing
3) Paintings
4) Hindu reforms
Answer: Paintings

Q 36: Which of the following is NOT an NGO ?
Options:
1) Amnesty International
2) World Watch
3) PUCL
4) NHRC
Answer: World Watch

Q 37: In C.G.S system, the unit of strain is:
Options:
1) cm/kg
2) m/kg
3) no unit
4) None of these
Answer: no unit

Q 38: Which of the following information is NOT contained in engineering drawings ?
Options:
1) Tolerances
2) Material composition
3) Surface finish
4) All of these are included in engineering drawing
Answer: All of these are included in engineering drawing
 
Q 39: EI Nino effect is:
Options:
1) Development of low pressure areas in south east Asian region
2) Reduction in ice caps resulting in variation in insolation absorption
3) Prolonged warming in the Pacific Ocean surface area
4) Sustained tornados in the eastern coast of North America
Answer: Prolonged warming in the Pacific Ocean surface area

Q 40: In a circuit in which resistance, capacitance and inductance are in series, the impedance would be –
Options:
1)  \frac{V}{\sqrt{R^{2} + (X_{{L}} - X_{{C}})^{2}}}
2)   \sqrt{R^{2} + (X_{{L}} - X_{{C}})^{2}}
3)  i\sqrt{R^{2} + (X_{{L}} - X_{{C}})^{2}}
4)  \frac{1}{\sqrt{R^{2} + (X_{{L}} - X_{{C}})^{2}}}
Answer: \sqrt{R^{2} + (X_{{L}} - X_{{C}})^{2}}

Q 41: No Go Ring Gauge will have diameter based on________diameter of the component.
Options:
1) Minimum tolerance diameter
2) Maximum tolerance diameter
3) Nominal diameter
4) Average diameter
Answer: Minimum tolerance diameter
 
Q 42: River Damodar is called the ‘Sorrow of______’
Options:
1) Assam
2) Bengal
3) Orissa
4) Uttar Pradesh
Answer: Bengal

Q 43: The linkage of atoms of the same elements into longer chains is called:
Options:
1) Sublimation
2) Catenation
3) Affiliation
4) Linkage
Answer: Catenation

Q 44: When we switch on an electric bulb or a fan in our house, the appliance starts almost immediately. The drift velocity of electrons in the wires would be close to –
Options:
1) 1 mm/sec
2) 1 m/sec
3) 3 x 108 m/sec
4) None of these
Answer: 3 x 108 m/sec

Q 45: Approximate quantity of CO2 in the atmosphere in PPM (parts per million)
Options:
1) 2
2) 20
3) 200
4) 400
Answer: 400

Q 46: Which of these rocks would have alumina as their main component ?
Options:
1) Siliceous
2) Argillaceous
3) Calcareous
4) Igneous
Answer: Argillaceous

Q 47: Earthquakes cause damage when –
Options:
1) Stress exceeds the strain of materials
2) Stress exceeds the strength of materials
3) Strain exceeds the strength of materials
4) Strength exceeds the strain of materials
Answer: Strain exceeds the strength of materials

Q 48: English Bond, Flemish Bond, Dutch Bond pertain to –
Options:
1) Masonry work
2) Cement bonding
3) Bonding between beams
4) Bonding in foundation
Answer: Bonding in foundation

Q 49: A software user interface feature that allows the user to view something very similar to the end result while the document is being created is called –
Options:
1) Format creator
2) Format fidelity
3) WYSIWYG
4) WYGIWYS
Answer: WYSIWYG

Q 50: Government stipulates limit of concentration of sulphur dioxide in ambient air at 50 unit.
The unit is:
Options:
1) g/cc
2) mg/litre
3) mg/m3
4) μg/m3
Answer: μg/m3

RRB Senior Section Engineer Exam Papers (www.newtondesk.com)

Q 51: Complete the series:
          ab_ab_b_aba_aab
Options:
1) bbab
2) abaa
3) aaaa
4) aaab
Answer: abaa

Q 52: A man said to a lady “Rishi’s mother is the only child of your father”. How is the lady related to Rishi ?
Options:
1) Mother
2) Sister
3) Wife
4) Daughter
Answer: Mother

Q 53: Loudness of noise is measured in –
Options:
1) Richter
2) Tesla
3) Decibels
4) Hertz
Answer: Decibels

Q 54: Match the following –
    

1. Nickel a. Radiator, Water cooling system
2. Brass b. Bearing, Gears, Propellers
3. Bronze c. Hard, Corrosion resistant and used in plating on steel

Options:
1) 1-b, 2-a, 3-c
2) 1-a, 2-b, 3-c
3) 1-c, 2-a, 3-b
4) 1-a, 2-c, 3-b
Answer: 1-c, 2-a, 3-b

Q 55: An interpretation of the Indian Constitution is based on the spirit of the –
Options:
1) Fundamental rights
2) Fundamental duties
3) Preamble
4) Directive principles
Answer: Preamble

Q 56: A coin is tossed two times. On both occasions, the result is heads. When the coin is tossed a third time, what is the probability of getting a head ?
Options:
1) 1
2) 1/2
3) (1/4) x (1/2)
4) (3/4) x (1/2)
Answer: (1/4) x (1/2)

Q 57: Which of these is NOT an Operating System ?
Options:
1) Android
2) iOS
3) Linux
4) Power point
Answer: Power point

Q 58: Consider the following truth table in Boolean Algebra.
    

X Y A B C D
0 0 0 0 1 1
0 1 1 0 0 0
1 0 0 1 1 0
1 1 1 1 0 1

Which of the four options A, B, C, D represent the function
 F = xy + xy’ ?
Options:
1) A
2) B
3) C
4) D
Answer: C

Q 59: Sensitive low voltage electronic components are protected from –
Options:
1) Static charge
2) Induction circuit
3) Lightening
4) All of these
Answer: All of these

Q 60: By what least number should 192,00 be divided so as to become a perfect cube ?
Options:
1) 2
2) 5
3) 3
4) 7
Answer: 3

Q 61: Two bulbs are rated 100W, 220 V each. If these bulbs are connected in series to the mains supply, 220 V, the total power consumed by both the bulbs would be –
Options:
1) 25 Watts
2) 50 Watts
3) 100 Watts
4) 200 Watts
Answer: 200 Watts

Q 62: Log4 5 x log5 6 x log6 7 is equal to:
Options:
1) log(7/4)
2) log4 7
3) log (4/7)
4) log7 4
Answer: log4 7

Q 63: Which of the following Venn diagram represents the relationship between Human beings, Educated and Teachers ?
Options:
 venn diagram
Answer: C

Q 64: A merchant is mixing two qualities of rice, one which he procures at Rs.70/kg and second at Rs.40/kg in the ratio of 7:3 respectively. At what price should he sell the mixture to earn a profit of 20% ?
Options:
1) Rs.73.20/kg
2) Rs.74/kg
3) Rs.74.6/kg
4) Rs.75.4/kg
Answer: Rs.73.20/kg

Q 65: A tunic fork when sounded togrther with another turning fork of known frequency of 240 Hz, emits 2 beats. On loading the turning fork of known frequency the number of beats heard are one per second. The frequency of the tuning fork is:
Options:
1) 241 Hz
2) 242 Hz
3) 239 Hz
4) 238 Hz
Answer: 242 Hz

Q 66: What is the boiling point of water in Kelvin Scale ?
Options:
span style=”color: #000000; font-size: 10pt;”>1) 100 K
2) 273 K
3) 373 K
4) 300 K
Answer: 373 K

Q 67: Find the value of:
     3 + 0.03 + 0.003 + 0.0003
Options:
1) 12
2) 3.0333
3) 3.3333
4) 6.0333
Answer: 3.0333

Q 68: Which of the following tissues transports water and minerals from roots to other parts of the plant ?
Options:
1) Phloem
2) Vessel
3) Sieve tube
4) Xylem
Answer: Xylem

Q 69: A clock is placed on the floor upside down at 9 O’clock. If the minute hand is pointing South East, the hour hand would be pointing –
Options:
1) North east
2) North west
3) South east
4) South west
Answer: North east

Q 70: A technique of anonymous communication over a computer network using encryption of: message and splitting between the nodes, is called –
Options:
1) Spice routing
2) Onion routing
3) Cabbage routing
4) Flower routing
Answer: Onion routing

Q 71: In a transistor radio, a frequency tuner circuit that was conventionally used, would consist of
Options:
1) An inductor and a variable capacitor in parallel
2) A bridge rectifier diode feeding the base of transistor through variable resistance
3) A multiple coil variac
4) A potentiometer with variable resistance
Answer: An inductor and a variable capacitor in parallel

Q 72: Toaster and electric iron, that are commonly used electrical appliances are mainly –
Options:
1) Inductive load
2) Capacitive load
3) Resistive load
4) None of these
Answer: Resistive load

Q 73: In the case of a uniformly distributed load on a simply supported beam, the bending moment diagram would be –
uniform distribution load
Options:
1) 1
2) 2
3) 3
4) 4
Answer: 2

Q 74: Plants get water through roots because of:
Options:
1) Viscosity
2) Elasticity
3) Gravity
4) Surface tension
Answer: Viscosity

Q 75: In our house when we switch on heavy load appliances, we notice that there is slight dip is the glow of the bulb that was already switched on. This is due to –
Options:
1) Heavy current drawn by heavy load
2) Additional resistance added to the circuit
3) Resistance of electrical wiring
4) Resistance of part of the circuit decreasing from infinity to a positive value
Answer: Heavy current drawn by heavy load

RRB Senior Section Engineer Exam Papers (www.newtondesk.com)

Q 76: Arrange the following fractions in ascending order.
                 \frac{7}{10},\frac{3}{8},\frac{4}{5}
Options:
1)  \frac{3}{8},\frac{7}{10},\frac{4}{7}
2)  \frac{3}{8},\frac{4}{5},\frac{7}{10}
3) \frac{4}{5},\frac{3}{8},\frac{7}{10}
4) \frac{7}{10},\frac{3}{8},\frac{4}{5}
Answer: \frac{3}{8},\frac{7}{10},\frac{4}{7}

Q 77: The illumination of a beam of light due to scattering on collision with particles suspended in a fluid, is called:
Options:
1) Raman effect
2) Tyndall effect
3) Snell’s effect
4) Huygens effect
Answer: Tyndall effect

Q 78: “Mahabharata” the epic was written by –
Options:
1) Vyasa
2) Kalidasa
3) Tulsidasa
4) Valmiki
Answer: Vyasa

Q 79: Arya samaj was founded by –
Options:
1) Raja Ram Mohan Roy
2) Gopal Krishna Gokhale
3) Swami Dayanand Saraswati
4) Anne Besant
Answer: Swami Dayanand Saraswati

Q 80: In a classical blood pressure measuring instrument in which doctor observes the rise and fall of mercury, the hand air pump is attached to a –
Options:
1) Isobar
2) Transducer
3) Manometer
4) Mercury column
Answer: Mercury column

Q 81:   2^{2^{3}}\div (2^{2})^{3}  is equal to:
Options:
1) 22
2) 21
3) 2-2
4) 2-1
Answer: 22

Q 82: Which of these devices performs the function of both input device and output device for a computer ?
Options:
1) Joy Stick
2) Mouse
3) Modem
4) Printer
Answer: Printer

Q 83: The sum of first n odd natural numbers is:
Options:
1) n2-1
2) n2
3) (n+1)2
4) (n-1)2
Answer: n2

Q 84: If a cube is broken into 27 equal cubes, the total surface area is increased how many times?
Options:
1) 3 times
2) 6 times
3) 9 times
4) 27 times
Answer: 3 times

Q 85: Which of the Current (i) – Voltage (v) graphs represents a p-n junction diode characteristics ?
Options:
voltage graphs
Answer: C

Q 86: Efficiency of Cranot cycle is:
Options:
1)  1- \frac {Q_{{1}}} {Q_{{1}} + Q_{{2}}}
2)  1- \frac {T_{{1}}} {T_{{2}}}
3)  1- \frac {T_{{1}}} {T_{{1}} + T_{{2}}}
4)  1- \frac {Q_{{1}}} {Q_{{2}}}
Answer:  1- \frac {T_{{1}}} {T_{{2}}}

Q 87: Lufthansa Airlines is from which country ?
Options:
1) USA
2) Malaysia
3) Germany
4) Russia
Answer: Germany

Q 88: What is the ratio of angular speed of second’s needle and hour’s needle of a clock ?
Options:
1) 1 : 60
2) 60 : 1
3) 3600 : 1
4) 720 : 1
Answer: 720 : 1

Q 89: In a digital circuit a counter is basically a _______ which counts the number of clock pulses that have arrived at its clock input. Counters use _______ as their basic unit. Fill in the blanks respectively.
Options:
1) Register, Flip-flop
2) NAND gate, Register
3) Register, NAND gate
4) Flip-flop, Toggle
Answer: Register, Flip-flop

Q 90: The terms Cope, Drag and Core are associated with –
Options:
1) Transformers
2) Castings
3) Laminar flow of liquid
4) Stellar evolution
Answer: Castings

Q 91: French power declined in India after the battle of –
Options:
1) Plassey
2) Buxar
3) Talikota
4) Wandiwash
Answer: Plassey

Q 92: By which constitutional amendment did the Parliament acquire the right to amend Fundamental Rights ?
Options:
1) 23nd
2) 24th
3) 25th
4) 26th
Answer: 25th

Q 93: A rectangular garden has an area of 48 sq.m and perimeter of 28 m. What is the length of its diagonal ?
Options:
1) 8 m
2) 10 m
3) 12.5 m
4) 14.14 m (approx)
Answer: 10 m

Q 94: Cash-reserve ratio of a commercial bank is fixed by –
Options:
1) Ministry of Finance
2) Ministry of Commerce
3) RBI
4) Management of the commercial bank
Answer: RBI

Q 95: If 12a+6b=54, what is the average of a & b ?
Options:
1) 2.25
2) 4.5
3) 6
4) Data in sufficient
Answer: Data in sufficient

Q 96: A, B and C can do a piece of work in 12, 15 and 20 days respectively. How long will they take to finish the work together ?
Options:
1) 10 days
2) 5 days
3) 8 days
4) 12 days
Answer: 5 days

Q 97: What is morphology ?
Options:
1) Study of insects
2) Study of Human evolution
3) Study of forms and structural features of organisms
4) Study of interdependence of organisms and environment
Answer: Study of forms and structural features of organisms

Q 98: Assume that a 1 ton air conditioner is required to cool a room of size 14’ x 14’ x 14’. How many 1 ton ACs would be required for a hall of size of 24’ x 24’ of the same roof height as that of the previous room ?
Options:
1) 2
2) 3
3) 4
4) 5
Answer: 3

Q 99: In the context of action of medicines on human body, match the following:
   

1. Receptors a. Catalysts
2. Enzymes b. Neurologically active
3. Tranquilizers c. Proteins

Options:
1) 1-c, 2-a, 3-b
2) 1-a, 2-c, 3-b
3) 1-b, 2-a, 3-c
4) 1-a, 2-b, 3-c
Answer: 1-a, 2-c, 3-b

Q 100: Several nations are following a protocol which binds them to reduce emission targets. This protocol was adopted in:
Options:
1) Kyoto, Japan
2) Geneva, Switzerland
3) New York, USA
4) Paris, France
Answer: Kyoto, Japan

RRB Senior Section Engineer Exam Papers (www.newtondesk.com)

Q 101: An electrical appliance has a yoke, stator winding, rotor, commutator, carbon brush. The appliance could be a –
Options:
1) DC motor
2) AC induction motor
3) AC generator
4) Both (B) and (C)
Answer: Both (B) and (C)

Q 102: How many Fundamental Rights are guaranteed by the Constitution of India ?
Options:
1) 7
2) 3
3) 5
4) 6
Answer: 6

Q 103: Which of the following statement is correct ?
Options:
1) n linear equations with n variables may have a unique solution
2) n linear equations with n variables may have no solution
3) Both A & B are correct
4) Both A & B are wrong
Answer: Both A & B are correct

Q 104: If a : b = 4 : 3 and b : c = 7 : 9, then a : b : c : ?
Options:
1) 24 : 21 : 30
2) 12 : 15 : 21
3) 8 : 6 : 12
4) 28 : 21 : 27
Answer: 28 : 21 : 27

Q 105: Once ‘X’ is turned ON, even after removing the gate voltage, ‘X’ remains ON. ‘X’ is a:
Options:
1) Transistor
2) FET
3) Thyristor
4) MOSFET
Answer: Thyristor

Q 106: The chemical reaction between cement and water is:
Options:
1) Hydration
2) Chlorination
3) Calcination
4) None of these
Answer: Hydration

Q 107: Statement A:
In coordinate geometry, distance between two points is given by:
        S= \sqrt{(x_{{1}}-x_{{2}})^{2}+(y_{{1}}-y_{{2}})^{2}}
Statement B: Pythagoras theorem
Which of the following statements is correct ?
Options:
1) Statement A is proved by Statement B
2) Statement B is proved by Statement A
3) Both the statement are independent
4) None of these
Answer: Statement A is proved by Statement B

Q 108: The first Indian railway train journey between Bombay and Thane was in the year –
Options:
1) 1857
2) 1853
3) 1818
4) 1854
Answer: 1853

Q 109: The process of Upsetting’ pertains to –
Options:
1) Casting
2) Forging
3) Turning
4) Milling
Answer: Forging

Q 110: What is the function of push rod in a diesel engine ? It transfers force between –
Options:
1) Cam and rocker arm
2) Connecting rod and piston
3) Crankshaft and piston
4) None of these
Answer: Cam and rocker arm

Q 111: Consider following contours:
contours
     Match the following a) Hill  b) Pond   c) Slope
Options:
1) 1-b, 2-a, 3-c
2) 1-a, 2-b, 3-c
3) 1-a, 2-c, 3-b
4) 1-c, 2-b, 3-a
Answer: 1-b, 2-a, 3-c

Q 112: sin—1(1/2) + tan-1(1) = ?
Options:
1) 30o
2) 45o
3) 75o
4) 90o
Answer: 75o

Q 113: Which of the following statements is true ?
Options:
1) Value of sinθ increases with increase in θ
2) Value of cosθ decreases with increase in θ
3) Between 0o & 90o, value of cosθ increases with increase in θ
4) Between 0o & 90o, value of tanθ decreases with decrease in θ
Answer: Between 0o & 90o, value of tanθ decreases with decrease in θ

Q 114: In an orthogonal projection the axis of a cylinder or a cone is denoted by –
Options:
1) A thin line
2) A medium dashed line
3) A sequence of long and short dashes
4) Dashes of uniform lengths
Answer: Dashes of uniform lengths

Q 115: Glycerol can be represented by chemical formula:
Options:
1) C2H5O2
2) C2H7OH
3) C3H5OH
4) C3H8O3
Answer: C3H5OH

Q 116: Which of the following phenomenon is related to the formation of clouds ?
Options:
1) Condensation
2) Evaporation
3) Sublimation
4) Vulcanization
Answer: Condensation

Q 117: Which wrote/invented the Linux software ?
Options:
1) Microsoft
2) Apple Inc
3) IBM
4) None of these
Answer: Microsoft

Q 118: The average score of girls in a class is 75 marks. The average scores of boys in the class is 65 marks. If the average of the class is 68.75 marks, what is the ratio of boys to girls in the class ?
Options:
1) 2 : 5
2) 5 : 2
3) 3 : 5
4) 5 : 3
Answer: 5 : 3

Q 119: Consider that two solid bodies A and B are touching each other and transmitting heat through conduction, In the graph below, OX represents the first body and XY represents the second body.
         
State True (T) or False (F).
1) Temperature gradient is more in A than in B
2) The heat flow is determined by Fourier’s law
3) Area under the curve represents heat dissipation rate.
Options:
1) T,T,T
2) T,T,F
3) T,F,T
4) F,F,T
Answer: T,T,T

Q 120: Radiation of a black body, in terms of its temperature follows:
Options:
1) Newton’s law of cooling
2) Plank’s law
3) Stefan’s law
4) Einstein Bose equation
Answer: Plank’s law

Q 121: What are capacitor banks in the context of electricity supply to a city ?
Options:
1) They add capacitance to the supply so that electricity is stored in case of breakdown
2) These banks are storage spaces so that capacitors are available to maintenance engineers in case of failures
3) They balance the inductive component of transformer coils to smoothen the supply
4) They balance the inductive loads to improve the power factor
Answer: They balance the inductive loads to improve the power factor

Q 122: In S.I. system, unit of stress is:
Options:
1) kg/cm2
2) N
3) N/m2
4) Watt
Answer: N/m2

Q 123: Which planet has hot turbulent atmosphere dominated by carbon-di-oxide ?
Options:
1) Venus
2) Mars
3) Jupiter
4) Neptune
Answer: Jupiter

Q 124: A man drives a car and reaches his destination in 4 hours. Had he increased his speed by 10 km/hr, he would have reached in 3 hours, 12 minutes. What distance did the man cover
Options:
1) 80 km
2) 120 km
3) 160 km
4) 210 km
Answer: 160 km

Q 125: In September 2014, which state was affected by flood ?
Options:
1) Karnataka
2) Madhya Pradesh
3) Gujarat
4) Jammu & Kashmir
Answer: Jammu & Kashmir

RRB Senior Section Engineer Exam Papers (www.newtondesk.com)

Q 126: A person puts 1 grain of rice in the first square of a chess board. In the subsequent squares he puts twice that of the previous square. How many grains would he need to put on all the squares of the chess board ?
Options:
1) 64!
2) 264 – 1
3) 263 – 1
4) p(64,2)
Answer: 264 – 1

Q 127: Orthogonal projection of an object shows a rectangle of dimensions 5 cm x 10 cm on the X – Y plane and a circle of diameter 10 cm on the Y-Z plane. What is the volume of the object ?
Options:
1) 5000 cm3
2) π.53
3) π.103 / 4
4) 2500 cm
Answer: π.53

Q 128: Strength of commonly used concrete, for constructing low rise residential buildings is:
Options:
1) 300 psi
2) 8000 psi
3) 15000 psi
4) 25000 psi
Answer: 15000 psi

Q 129: Processing speed of computer is measured in –
Options:
1) MIPS (Million Instruction Per Second)
2) MHz of clock
3) Both (A) and (B)
4) None of these
Answer: Both (A) and (B)

Q 130: The famous queen Chand Bibi who fought against Akbar, defended the city of –
Options:
1) Berar
2) Ahmad nagar
3) Golconda
4) Mysore
Answer: Ahmad nagar

Q 131: Complete the series logically.
triangle reasoning
Answer: B

Q 132: The heart of the ‘Microwave oven’ that produces the microwave range of radiation is called –
Options:
1) Cyclotron
2) Oscillotron
3) Variable frequency oscillator
4) Magnetron
Answer: Magnetron

Q 133: Intensity of earthquake is measured in –
Options:
1) Barometer scale
2) Pyrometer scale
3) Tachometer scale
4) Richter scale
Answer: Richter scale

Q 134: Consider the following orthogonal projections of an object is and answer what could this object be:
spheroid
Options:
1) Circle
2) Sphere
3) Ellipse
4) Spheroid
Answer: Spheroid

Q 135: Find the next number in the series.
     33, 34, 32, 35, 31, 36, _______
Options:
1) 30
2) 37
3) 38
4) 29
Answer: 30

Q 136: Soaps are manufactured by:
Options:
1) Reaction of alkalies with glycerol
2) Reaction of fats with soluble hydroxides
3) Reaction of calcium and magnesium ions with dilute sulphuric acid
4) Reaction of dodecyl  benzene with H2SO4 and then NaOH
Answer: Reaction of alkalies with glycerol

Q 137: A map mentions the scale 1 cm = 1km
    The scale is in the ratio:
Options:
1) 1 : 103
2) 1 : 104
3) 1 : 105
4) 1 : 106
Answer: 1 : 105

Q 138: Acid rain is caused by:
Options:
1) CO & CO2
2) SO2 & O2
3) SO2 & O2
4) NO2 & O2
Answer: SO2 & O2

Q 139: Find the next number in the series:
    1, 2, 6, 24, 120, _______
Options:
1) 240
2) 480
3) 560
4) 720
Answer: 720

Q 140: India’s first war of Independence (related to Meerut mutiny) was in:
Options:
1) 1835
2) 1857
3) 1892
4) 1905
Answer: 1857

Q 141: Which of the following is NOT used for measurement of temperature ?
Options:
1) Thermocouples
2) Thermistors
3) Pyrometers
4) All are used
Answer: All are used

Q 142: The transformer equation V1I1 = V2I2 is the manifestation of –
Options:
1) Ampere’s law
2) Coloumb’s law
3) Law of energy conservation
4) Biot Savart’s law
Answer: Law of energy conservation

Q 143: Match the following:

1. Magnetic flux density a. Tesla
2. Self inductance b. Weber
3. Magnetic flux c. Henry

Options:
1) 1-b, 2-c, 3-a
2) 1-c, 2-a, 3-b
3) 1-a, 2-b, 3-c
4) 1-a, 2-c, 3-b
Answer: 1-a, 2-c, 3-b

Q 144: Currently which 5 year plan is under execution in India ?
Options:
1) 12th
2) 13th
3) 14th
4) 15th
Answer: 12th

Q 145: In a certain  code, “All The Best” is written as 534; “Best of Luck” is written as 675; “The Good Luck” is written as 478. In this code “Good” would be written as:
Options:
1) 8
2) 7
3) 6
4) 5
Answer: 8

Q 146: Tachymeter (or Tachcometer) is an instrument for measuring –
Options:
1) rpm
2) Torque
3) Rotational kinetic energy
4) Distances
Answer: rpm

Q 147: If ‘h’ is the depth of water held by a dam and ‘A’ is the cross section area of the water and ‘t’ is the thickness of wall of the dam, then the maximum pressure on the wall of the dam will depend upon:
Options:
1) A, h & t
2) A & h
3) h & t
4) h
Answer: A & h

Q 148: Angle between two sides of a regular polygon having n vertices is:
Options:
1) 360 / n
2) 90 + (180 / n)
3) 180 / n
4) 180 – (360 / n)
Answer: 180 – (360 / n)

Q 149: In a computer system, there are softwares and languages at various levels, like High level Language (HL), Machine language (ML), Compiler (C), Which of the following is the correct indicative representation from user (U) to the computer (COMP) ?
Options:

Answer: A

Q 150: An eating disorder of excessive weight loss usually due to undue concern about body shape is known as:
Options:
1) Anorexia nervosa
2) Appetites
3) Autotrophic disorder
4) Autotrophic syndrome
Answer: Anorexia nervosa
 [/sociallocker]

RRB Senior Section Engineer Exam Papers (www.newtondesk.com)

 

About Newton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top
Translate »
error: