Home / Newton Desk / RRB Senior Section Engineer Exam Paper 2014 Set-1

RRB Senior Section Engineer Exam Paper 2014 Set-1

RRB previous paper 2014 …

Exam Duration:  120
Number of Questions:   150
Total Marks:   150
Correct: 1 mark
Wrong:  0.33 Negative marks

#rrbpreviouspaper
Q 1: Which Junction Transistor is preferred for high input and low output impedances ?
Options:
1) Common Collector
2) Common Base
3) Common Emitter
4) Any one of these
Answer: Common Collector
 
Q 2: Complete the following series:
       0, 6, 24, 60, 120, 210, ?,
Options:
1) 336
2) 240
3) 410
4) 360
Answer: 336
 
Q 3: Who is the winner of Men’s Singles Title in Wimbledon, 2014 in Tennis ?
Options:
1) Roger Federer
2) Rafael Nadal
3) Marin Cilic
4) Novak Djokovic
Answer: Novak Djokovic

Q 4: Which one of the following contains Human body’s thermostat ?
Options:
1) Pineal
2) Pituitary
3) Thyroid
4) Hypothalamus
Answer: Hypothalamus

Q 5: Spot welding is an example of ________welding.
Options:
1) Gas
2) Resistance
3) Arc
4) Tungsten Inert Gas
Answer: Resistance

Q 6: In Orthographic projection, visual rays or lines of sight for a given view are_____to each other.
Options:
1) Parallel
2) Normal
3) Oblique
4) None of these
Answer: Parallel

Q 7: Which one of the following problems is not created by Noise Pollution ?
Options:
1) Diarrhoea
2) Hypertension
3) Deafness
4) Irritation
Answer: Diarrhoea

Q 8: Which of these will not be oxidized by Ozone?
Options:
1) KI
2) FeSO4
3) KMnO4
4) K2MnO4
Answer: KMnO4
 
Q 9: If the volume of a Cube is 729 cm3, then the total surface area of this Cube will be:
Options:
1) 81 cm2
2) 486 cm2
3) 484 cm2
4) 529 cm2
Answer: 486 cm2

Q 10: The minimum value of inout which is necessary to cause a detectable change from zero output is called:
Options:
1) Least Count
2) Resolution
3) Drift
4) Threshold
Answer: Threshold

Q 11: The ozone layer is useful for living beings because:
Options:
1) It serves as the source of oxygen
2) It maintains the temperature of the earth
3) It maintains the Nitrogen cycle of the earth
4) It protects them from harmful ultraviolet rays of the sun
Answer: It protects them from harmful ultraviolet rays of the sun

Q 12: Which of the following is used as a moderator in nuclear reactors ?
Options:
1) Hard water
2) Mineral water
3) Deionized water
4) Heavy water
Answer: Heavy water

Q 13: Stefan Boltzman Law is applicable for Heat Transfer by:
Options:
1) Conduction
2) Convection
3) Radiation
4) All of these
Answer: Radiation

Q 14: A correct food chain is:
Options:
1) Producers, Herbivores Carnivores
2) Producers, Carnivores, Herbivores
3) Herbivores, Carnivores, Producers
4) Herbivores, Producers, Carnivores
Answer: Producers, Herbivores Carnivores

Q 15: The power of a single phase AC circuit is given by:
Options:
1) VI
2) VI cosφ
3) VI sinφ
3) None of these
Answer: VI cosφ

Q 16: x and y can complete a work in 18 days; y and z can complete this work in 24 days; x and z can complete this work in 36 days. In how many days will x, y and z complete this work, working together ?
Options:
1) 26 days
2) 13 days
3) 16 days
4) 8 days
Answer: 16 days

Q 17: A circle will appear, on an isometric drawing as a/an_______
Options:
1) Parabola
2) Ellipse
3) Circle
4) Cycloid
Answer: Ellipse

Q 18: Who is the winner of Nobel Prize, 2014 in the field of Literature ?
Options:
1) Philip Roth
2) Patrick Modiano
3) Haruki Murakami
4) Ngugi Wa Thiong’o
Answer: Patrick Modiano

Q 19: Arrange the fractions \frac{5}{8}, \frac{7}{12}, \frac{13}{16}, \frac{16}{29} and \frac{3}{4}   in ascending order of magnitude:
Options:
1) 16/29 < 7/12 < 5/8 < 3/4 < 13/16
2) 16/29 < 5/8 < 7/12 < 13/16 < 3/4
3) 3/4 < 13/16 < 7/12 < 5/8 < 16/29
4) 3/4 < 5/8 < 7/12 < 13/16 < 16/29
Answer: 16/29 < 7/12 < 5/8 < 3/4 < 13/16

Q 20: A person travels 12 km in the North direction; then 15 km in the East direction; then 15 km in the West direction and then 18 km in the South direction. How far is he from the starting point ?
Options:
1) 6 km
2) 12 km
3) 33 km
4) 60 km
Answer: 6 km

Q 21: The United Nations Day (U.N.Day) is celebrated every year on:
Options:
1) Oct. 24
2) Nov. 6
3) Dec. 26
4) March 1
Answer: Oct. 24

Q 22: Aluminium is commonly used as conductor material in transmission lines compared to copper because:
Options:
1) It is more conductive
2) Its tensile strength is more
3) It is costlier
4) It is cheaper and lighter
Answer: It is cheaper and lighter

Q 23: Complete the following given series:
         6, 12, 21, 33, 48, ?,
Options:
1) 60
2) 57
3) 54
4) 66
Answer: 66

Q 24: In Sand Moulding, the top flask is known as:
Options:
1) Cope
2) Drag
3) Fillet
4) Check
Answer: Cope

Q 25: Find the value of:
       (51+52+53+54+……+100)
Options:
1) 3775
2) 5050
3) 1275
4) 2525
Answer: 3775
[sociallocker]
Q 26: Which of the following is an SI Engine ?
Options:
1) Diesel Engine
2) Petrol Engine
3) Gas Engine
4) None of these
Answer: Petrol Engine

Q 27: Valence electrons in the element A are 3 and that in element B are ^. Most probable compound formed from A and B is:
Options:
1) A2B
2) AB2
3) A2B3
4) A3B2
Answer: A2B3

Q 28: Which Law of Thermodynamics defines Entropy ?
Options:
1) Zeroth
2) First
3) Second
4) Third
Answer: Second

Q 29: Alka is older than Mala. Gopal is older than mala but younger than Alka. Mala is older than Ram. Who is the eldest amongst ?
Options:
1) Gopal
2) Mala
3) Alka
4) Ram
Answer: Alka

Q 30: In Drawing, the surface roughness is represented by:
Options:
1) Circles
2) Squares
3) Triangles
4) Zig-Zag lines
Answer: Triangles

Q 31: Nature’s cleaners are:
Options:
1) Producers
2) Consumers
3) Decomposers
4) Carnivores
Answer: Decomposers

Q 32: With which one of the following movements is the slogan “Do or Die” associated ?
Options:
1) Swadeshi Movement
2) Non-Cooperation Movement
3) Civil Disobedience Movement
4) Quit India Movement
Answer: Quit India Movement

Q 33: What does an electronic spreadsheet consist of ?
Options:
1) Rows
2) Columns
3) Cells
4) All of the above
Answer: All of the above

Q 34: Find compound interest on Rs.7,500 at the rate of 4% per annum for 2 Years, compounded annually ?
Options:
1) Rs.612
2) Rs.300
3) Rs.600
4) Rs.630
Answer: Rs.612

Q 35: Who of the following is regarded as the architect of the Indian Constitution ?
Options:
1) Pandit Nehru
2) B.R. Ambedkar
3) Mahatma Gandhi
4) Rajendra Prasad
Answer: B.R. Ambedkar

Q 36: 36 men can complete a work in 18 days. In how many days will 27 men complete the same work ?
Options:
1) 24 days
2) 12 days
3) 30 days
4) 42 days
Answer: 24 days

Q 37: Choose the statement which is correct:
Options:
1) PERT is event oriented
2) PERT is not event oriented
3) CPM is event oriented
4) CPM is not activity oriented
Answer: PERT is event oriented

Q 38: A barometer measures:
Options:
1) Absolute pressure
2) Atmospheric pressure
3) Guage pressure
4) Vacuum
Answer: Atmospheric pressure

Q 39: Which one of the following years was not a Leap year ?
Options:
1) 1900 A.D.
2) 1904 A.D.
3) 2000 A.D.
4) 1888 A.D.
Answer: 1900 A.D.

Q 40: A perfect gas at 27 oC is heated at constant pressure till its volume is doubled. The final temperature is:
Options:
1) 54 oC
2) 108 oC
3) 327 oC
4) 600 oC
Answer: 327 oC

Q 41: The present age of a father is 3 years more than three times the age if his son. After three years, father’s age will be 10 years more than twice the age of the son. Find the present age of the father.
Options:
1) 30 years
2) 33 years
3) 36 years
4) 39 years
Answer: 33 Years

Q 42: An Amplifier has a power gain of 50. This gain in dB will be:
Options:
1) log 50
2) 10 log 50
3) 100 log 50
4) 50 log 50
Answer: 10 log 50

Q 43: Find the L.C.M. of  \frac{1}{3}, \frac{5}{6}, \frac{2}{9}, \frac{4}{27}  :
Options:
1) 1/54
2) 10/27
3) 20/3
4) None of these
Answer: 20/3

Q 44: Who is the Winner of Pro Kabaddi Leage in 2014 ?
Options:
1) U Mumba
2) Jaipur Pink Panthers
3) Patna Pirates
4) Bengaluru Bulls
Answer: Jaipur Pink Panthers

Q 45: To be eligible for membership of the Lok Sabha, a person should be atleast:
Options:
1) 18 years of age
2) 30 years of age
3) 35 years of age
4) 25 years of age
Answer: 25 years of age

Q 46: The refractive index of water is 4/3, What is the speed of light in water ?
Options:
1) 2.25×108 m/sec
2) 4×108 m/sec
3) 1.5×108 m/sec
4) 2.67×108 m/sec
Answer: 2.25×108 m/sec

Q 47: In a three-hinged arch, the Bending Moment will be zero at:
Options:
1) Right Hinge Only
2) Left Hinge Only
3) Both Right and Left Hinges
4) All the three Hinges
Answer: All the three Hinges

Q 48: Manoj can complete a journey in 10 hours. He travels first half of the journey at the speed of 21 kmph and second half of the journey at the speed of 24 kmph. Find the total journey:
Options:
1) 230 km
2) 234 km
3) 220 km
4) 224 km
Answer: 224 km

Q 49: The characteristic equation of Gases PV = nRT holds good for:
Options:
1) Monoatomic Gases
2) Diatomic Gases
3) Ideal Gases
4) Real Gases
Answer: Ideal Gases

Q 50: The value of \sum {} \frac{dQ}{T}  for an irreversible process is:
Options:
1) Less than zero
2) Greater than zero
3) Equal to zero
4) Any one of these
Answer: Less than zero

                  RRB Senior Section Engineer Exam Papers (www.newtondesk.com)

Q 51: If to , tm and tp are the optimistic; most likely and pessimistic time estimates of an activity respectively; then the expected time ‘t’ of the activity will be:
Options:
1) (to+tm+tp) / 3
2) (to+2tm+tp) / 4
3) (to+3tm+tp) / 5
4) (to+4tm+tp) / 6
Answer: (to+4tm+tp) / 6

Q 52: A simply supported beams carries a varying load from zero at one end to ωN/m at the other end (as under).

The length of the beam is L. The shear force will be zero at a distance ‘x’ from A. Find ‘x’:
Options:
1) L/2
2) L/4
3) L/√3
4) L/3
Answer: L/√3

Q 53: Welding Generators do have:
Options:
1) Delta winding
2) Wave winding
3) Lap Winding
4) Duplex winding
Answer: Lap winding

Q 54: To obtain the P-type semiconductor:
Options:
1) A pentavalent Impurity is added
2) A trivalent Impurity is added
3) Both are added
4) None of these
Answer: A trivalent Impurity is added

Q 55: Kunwar Singh, a prominent leader of Uprising of 1857, belonged to:
Options:
1) Punjab
2) Rajasthan
3) Madhya Pradesh
4) Bihar
Answer: Bihar

Q 56: Primary Storage, in computer terminology, refers to:
Options:
1) Hard Disc Drive
2) Random Access Memory (RAM)
3) Read Only Memory (ROM)
4) The storage device where the Operating system is stored
Answer: Random Access Memory (RAM)

Q 57: Palitana Temples are located near:
Options:
1) Bhavnagar, Gujarat
2) Ujjain, Madhya Pradesh
3) Nasik, Maharashtra
4) Varanasi, Uttar Pradesh
Answer: Bhavnagar, Gujarat

Q 58:  Which one of the following is an advantage of forging ?
Options:
1) Improved Physical Property
2) Close Tolerance
3) Low Tooling Cost
4) Good Surface Finish
Answer: Improved Physical Property

Q 59: If the fundamental frequency of a pipe closed at one end and open at another end is 512 Hz. The fundamental frequency of a pipe of the same dimension but open at both ends will be:
Options:
1) 1024 Hz
2) 64 Hz
3) 256 Hz
4) 128 Hz
Answer: 1024 Hz

Q 60: Which one of the following diseases is caused due to deficiency of protein ?
Options:
1) Kwashiorkor
2) Rickets
3) Beri-Beri
4) Scurvy
Answer: Kwashiorkor

Q 61: Filler Metal is used in:
Options:
1) Seam welding
2) Spot welding
3) Projection welding
4) Gas welding
Answer: Gas welding

Q 62: The air-Fuel ratio of the Petrol Engine is controlled by:
Options:
1) Carburetor
2) Injector
3) Governor
4) Fuel Pump
Answer: Carburetor

Q 63: Which one of the following is generally added to Table Salt to make it flow freely in rainy season ?
Options:
1) Ca3(PO4)2
2) Na3PO4
3) KCl
4) Kl
Answer: Ca3(PO4)2

Q 64: What are the advantages of DC transmission system over AC transmission system ?
Options:
1) There is no skin effect in DC system
2) Corona limits are highest for DC circuits as compared to AC circuits
3) DC system is economical
4) All of the above
Answer: All of the above

Q 65: The fatigue life of a part can be improved by:
Options:
1) Electroplating
2) Polishing
3) Coating
4) Shot peening
Answer: Shot peening

Q 66: Earthworm belongs to following animal phyla ?
Options:
1) Porifera
2) Annelida
3) Mollusca
4) Arthropoda
Answer: Annelida

Q 67: The property of a soil, which permits water to percolate through it, is called:
Options:
1) Moisture content
2) Capillarity
3) Permeability
4) None of these
Answer: Permeability

Q 68: To close a presentation and quit Power Point one must click the close button on the:
Options:
1) Menu bar
2) Title bar
3) Standard tool bar
4) Common tasks tool bar
Answer: Title bar

Q 69: Which one of the following places was associated with the beginning of Vinoba Bhave’s Bhoodan Movement ?
Options:
1) Dandi
2) Kheda
3) Pochampalli
4) Champaran
Answer: Pochampalli

Q 70: Jitu Rai won Gold Medal in the recent Asian Games in the following field:
Options:
1) Archery
2) Wrestling
3) Boxing
4) Shooting
Answer: Shooting

Q 71: A train, 270 metres long, is running at the speed of 120 kmph. It crosses another train, which is running at the speed of 80 kmph in opposite direction on parallel track, in 9 seconds. What is the length of another train ?
Options:
1) 230 metres
2) 100 metres
3) 250 metres
4) 330 metres
Answer: 230 metres

Q 72: The Height, Width and Depth of an object can be shown with a minimum of how many Orthographic projection views ?
Options:
1) Six
2) Three
3) Two
4) Four

Q 73: Which one of the following is not a prime number ?
Options:
1) 71
2) 91
3) 61
4) 31
Answer: 91

Q 74: The average of six numbers is 3.95. If the average of first two numbers is 3.40 and the average of next two numbers is 3.85, then find the average of the remaining two numbers.
Options:
1) 4.6
2) 4.7
3) 4.8
4) 4.5
Answer: 4.6

Q 75: The word function that corrects text as we type is referred to as:
Options:
1) Auto insert
2) Auto correct
3) Auto summarize
4) Track changes
Answer: Auto correct

                      RRB Senior Section Engineer Exam Papers (www.newtondesk.com)

Q 76: Microsoft Windows is a/an
Options:
1) Word-processing program
2) Database program
3) Operating system
4) Graphics program
Answer: Operating system

Q 77: Stiffners are used in a Plate Girder to:
Options:
1) Avoid buckling of web plate
2) Reduce the shear stress
3) Reduce the compressive stress
4) Take the bearing stress
Answer: Avoid buckling of web plate

Q 78: When an object is cut by a section plane parallel to horizontal plane and perpendicular to vertical plane, then the sectional view of the object is obtained in:
Options:
1) Front view
2) Left side view
3) Right side view
4) Top view
Answer: Top view

Q 79: Atoms of the elements belonging to the same group of periodic table will have:
Options:
1) Same number of protons
2) Same number of neutrons
3) Same number of electrons
4) Same number of electrons in the valence shell
Answer: Same number of electrons in the valence shell

Q 80: Which of the following rational relation operations in ‘C’ means “not equal to” ?
Options:
1) #
2) = =
3) ! =
4) < =
Answer: ! =

Q 81: Find the missing term of the following series:
       1, 3, 3, 6, 7, 9, 13, ______, 21
Options:
1) 14
2) 12
3) 11
4) 10
Answer: 12
 
Q 82: For an Ideal Gas, the change in Enthalpy (∆H) for an elemental change in temperature (∆T) is given by:
 (where Cp = Heat capacity at Constant Pressure: Cv = Heat capacity at Constant Volume)
Options:
1) Cv.∆T
2) (Cp / Cv) ∆T
3) (Cv / Cp) ∆T
4) Cp.∆T
Answer: Cp.∆T

Q 83: If log107=x, then the value of log10(1/70) is equal to:
Options:
1) – (1+x)
2) (1+x)-1
3) x/10
4) 1/10x
Answer: – (1+x)

Q 84: Who is the Chairman of Rajya Sabha? (As on 01.11.2014)
Options:
1) Sumitra Mahajan
2) Hamid Ansari
3) Arun Jaitley
4) Thambi Durai
Answer: Hamid Ansari

Q 85: Identify the mughal Emperor who gave permission to East India Company to establish their factory at Surat:
Options:
1) Akbar
2) Jahangir
3) Shahjahan
4) Aurangzeb
Answer: Jahangir

Q 86: What was the overall voting percentage in the recently held General Elections for 16th Lok Sabha ?
Options:
1) About 60%
2) About 55%
3) About 66%
4) About 78%
Answer: About 66%

Q 87: The perimeter of a square ‘S’ and perimeter of an equilateral triangle ‘T’ are equal. If the diagonal of this square ‘S’ is 12√2 cm, then find the area of this equilateral triangle ‘T’.
Options:
1) 48√3 cm2
2) 64√3 cm2
3) 24√2 cm2
4) 24√3 cm 2
Answer: 64√3 cm2

Q 88: The measurement of the speed of a rotating shaft by means of an electric tachometer is a:
Options:
1) Direct Measurement
2) Secondary Measurement
3) Tertiary Measurement
4) All of these
Answer: Tertiary Measurement

Q 89: Sardar Patel was born on October 31, 1875. His birth anniversary on October 31, this year was observed as:
Options:
1) Rashtriya Ekta Diwas (National Unity Day)
2) Anti-Corruption Day
3) Anti-Communal Day
4) Swachh Bharat Day (Clean India Day)
Answer: Rashtriya Ekta Diwas (National Unity Day)

Q 90: As per Census, 2011. What is the Sex Ratio (i.e. No of Females per 1000 Males) of India?
Options:
1) 914
2) 923
3) 940
4) 956
Answer: 940

Q 91: If 15% of x% of 582 = 17.46, find the value of ‘x’:
Options:
1) 2
2) 10
3) 15
4) 20
Answer: 20

Q 92: A shopkeeper purchased 100 oranges for Rs.350 and then sold these oranges at the rate of Rs.48 per dozen. What is his percentage profit ?
Options:
1) 12\frac{1}{2}
2) 14\frac{2}{7}
3) 10\frac{1}{2}
4) 15%
Answer: 14\frac{2}{7}

Q 93: The distance between C.G. of compression and C.G. of Tension Flanges of a Plate Girder is known as:
Options:
1) Clear depth
2) Effective depth
3) Overall depth
4) None of these
Answer: Effective depth

Q 94: The sum of the squares of three consecutive odd numbers is 2531. Find these three odd numbers:
Options:
1) 21, 23, 25
2) 25, 27, 29
3) 27, 29, 31
4) 23, 25, 27
Answer: 27, 29, 31

Q 95: Find 63% of  3\frac{4}{7} :
Options:
1) 2.25
2) 2.40
3) 2.50
4) 2.75
Answer: 2.25

Q 96: Zener Diode is a:
Options:
1) Reverse biased diode
2) Forward biased diode
3) Variable voltage source
4) Constant current source
Answer: Reverse biased diode

Q 97: In a certain code language. ‘253’ means ‘books are old’; ‘546’ means ‘man is old’ and ‘378’ means ‘buy good books’. Which number in that language means ‘are’ ?
Options:
1) 5
2) 3
3) 7
4) 2
Answer: 2

Q 98: If the diameter of a wire is halved, its current carrying capacity will become:
Options:
1) One-fourth
2) Half
3) Twice
4) Four Times
Answer: One-fourth

Q 99: If the electron in hydrogen orbit jumps from third orbit to second then the wavelength (λ) of the emitted radiation is given by : (where R = Rydberg constant)
Options:
1) λ = (R/6)
2) λ = (R/5)
3) λ = (36/5R)
4) λ = (5R/36)
Answer: λ = (36/5R)

Q 100: Find the angle between the Hour hand the Minute hand of a clock when the time is 03 : 40 that is 40 minutes past 3 ?
Options:
1) 120o
2) 125o
3) 130o
4) 135o
Answer: 130o

                  RRB Senior Section Engineer Exam Papers (www.newtondesk.com)

Q 101: Errors which may be variable both in magnitude and nature (positive or negative) are classified as _________ error.
Options:
1) Hysteresis
2) Random
3) Interaction
4) Systematic
Answer: Random

Q 102: Find the value of:
           \frac{(489+375)^{2} - (489-375)^{2}} {(489*375)}
Options:
1) 144
2) 864
3) 2
4) 4
Answer: 4

Q 103: Which one of the following blood group is considered Universal Donor ?
Options:
1) AB
2) O
3) A
4) B
Answer: O

Q 104: The MOSFET switch in its on-state may be considered equivalent to:
Options:
1) Resistor
2) Capacitor
3) Inductor
4) Battery
Answer: Capacitor

Q 105: At present, whois the Chief Justice of India ? (As on 01.11.2014)
Options:
1) Justice H.L. Dattu
2) Justice R.M. Lodha
3) Justice P. Sathashivam
4) Justice A. Kabir
Answer: Justice H.L. Dattu

Q 106: The losses in a transformer are:
(i) Copper loss  (ii)  Eddy current loss (iii) Hysteresis loss
Options:
1) (i) only
2) (ii) only
3) (iii) only
4) (ii) and (iii) only
Answer: (ii) and (iii) only

Q 107: The main principle of surveying is to work from:
Options:
1) Part to whole
2) Whole to part
3) Higher Level to Lower Level
4) Lower Level to Higher Level
Answer: Whole to part

Q 108: In a singly Reinforced Bean, if the permissible stress in concrete reaches earlier than the permissible stress in steel, the Beam section is called :
Options:
1) Under Reinforced Section
2) Economic Section
3) Critical Section
4) Over Reinforced Section
Answer: Over Reinforced Section

Q 109: In Boolean Algebra, A+A+A+…….+A is the same as:
Options:
1) Zero
2) A
3) nA
4) An
Answer: A

Q 110: If a system in, equilibrium is subjected to a change of concentration; temperature or pressure, the equilibrium shifts in a direction that tends to undo the effect of the change imposed. This is known as:
Options:
1) Le Chatelier’s Principle
2) Law of Mass Action
3) Vander Waals Principle
4) None of these
Answer: Le Chatelier’s Principle

Q 111: In a transformer, electrical power is transferred from one circuit to another circuit without change in:
Options:
1) Frequency
2) Voltage
3) Current
4) All of these
Answer: Frequency

Q 112: The Headquarters of South East Central Railway is Located at:
Options:
1) Kolkata
2) Nagpur
3) Secunderabad
4) Bilaspur
Answer: Bilaspur

Q 113: Expression + + ί is equivalent in ‘C’ to:
Options:
1) ί = ί +1
2) ί = ί + 2
3) ί = 2i
4) None of these
Answer: ί = ί +1

Q 114: Which extension is given to word document by default ?
Options:
1) DOC
2) COM
3) EXT
4) None of these
Answer: DOC

Q 115: If 3x+7=x2+p=7x+5, then the value of ‘p’ will be:
Options:
1) 1/2
2) 8 (1/2)
3) 2√2
4)  8\frac{1}{4}
Answer:  8\frac{1}{4}

Q 116: The value of the binary 11111 is:
Options:
1) 24 – 1
2) 24
3) 25
4) 25 – 1
Answer: 25 – 1

Q 117: The speed of a boat in downstream direction is 14 km/hour and in uostream direction is 8 km/hour. Find the speed of this boat in still water:
Options:
1) 22 km/hour
2) 6 km/hour
3) 3 km/hour
4) 11 km/hour

Q 118: For a PN Junction, when the N-side is more positive than the P-side; the diode is said to be:
Options:
1) Forward Biased and a current exists
2) Forward Biased and a small current exists
3) Reverse Biased and a large current exists
4) Reverse Biased and a small current exists
Answer: Reverse Biased and a small current exists

Q 119: Four wires of same material, same cross section area and the same length, when connected in parallel, give effective resistance of 0.25 ohm. If these wires are connected in series, then the effective resistance will be:
Options:
1) 4 ohm
2) 1 ohm
3) 2 ohm
4) 0.50 ohm
Answer: 4 ohm

Q 120: The number of chromosomes in a normal human body cell is:
Options:
1) 43
2) 44
3) 45
4) 46
Answer: 46

Q 121: Find the distance of object from a concave mirror of focal length 10 cam so that the size of its real image is four times the size of the object.
Options:
1) 7.5 cm
2) 5 cm
3) 2.5 cm
4) 12.5 cm
Answer: 12.5 cm

Q 122: Chain surveying is well adopted for:
Options:
1) Small areas in open ground
2) Large areas with simple details
3) Small areas with crowded details
4) Large areas with difficult details
Answer: Small areas in open ground

Q 123: The ruler of which of the following States was removed from power by the British on the pretext of misgovernance ?
Options:
1) Awadh
2) Jhansi
3) Satara
4) Nagpur
Answer: Awadh

Q 124: Who is the Chief Minister of Haryana ? (As on 01.11.2014)
Options:
1) Manohar Lal khattar
span style=”color: #000000; font-size: 12pt;”>2) Sushma Swaraj
3) Om Prakash Chautala
4) Bhupendra Singh Hooda
Answer: Manohar Lal khattar

Q 125: Power Factor of the following circuit will be unity:
Options:
1) Inductance
2) Resistance
3) Capacitance
4) Inductance and Capacitance
Answer: Resistance

  RRB Senior Section Engineer Exam Papers (www.newtondesk.com)

Q 126: Schmitt trigger is used for:
Options:
1) Voltage to frequency conversion
2) Changing the level of the signal
3) Squaring a wave
4) None of these
Answer: Squaring a wave

Q 127: Which one of the following is renewable resource ?
Options:
1) Coal
2) Petroleum
3) Natural Gas
4) Wind
Answer: Wind

Q 128: Shanti Swarup Bhatnagar Award is given for outstanding contribution in the following field:
Options:
1) Science
2) Literature
3) Economy
4) Performing Arts
Answer: Science

Q 129: The bending of bimetallic strip during rise in temperature is due to difference in their:
Options:
1) Coefficient of linear expansion
2) Thickness
3) Thermal conductivities
4) Elastic properties
Answer: Coefficient of linear expansion

Q 130: Triple Vaccine is administered to a new born child to immunize against:
Options:
1) Whooping Cough, Tetanus and Measles
2) Whooping Cough, Tetanus and Diphtheria
3) Tetanus, Diphtheria and Small pox
4) Tetanus, Typhoid and Hepatitis
Answer: Whooping Cough, Tetanus and Diphtheria

Q 131: Identify the Country which was successful in putting a space craft into the Martian Orbit on its maiden attempt ?
Options:
1) Russia
2) China
3) India
4) USA
Answer: India

Q 132: Pipe ‘P’ can fill a tank in 10 hours and pipe ‘Q’ can fill this tank in 12 hours. Pipe ‘R’ can empty the full tank in 20 hours. If all the three pipes are operated simultaneously, then in how much time this tank will be filled ?
Options:
1) 7 hours
2)  7\frac{1}{2}
3) 8 hours
4)  8\frac{1}{2}
Answer:  7\frac{1}{2}

Q 133: The perimeter of a rectangle is 46 cm. The length of a diagonal of this rectangle is 17cm. Find the area of this rectangle.
Options:
1) 240 cm2
2) 529 cm2
3) 289 cm2
4) 120 cm2
Answer: 120 cm2

Q 134: Find the value of 10C3:
Options:
1) 720
2) 240
3) 120
4) 1000
Answer: 120

Q 135: _______will translate the complete program at once from a High Level Language to the Machine language.
Options:
1) Compiler
2) Joy stick
3) Ports
4) Light pen

Q 136: Which one of the following has the dimensions of pressure ?
Options:
1) MLT-2
2) ML-1T-2
3) ML-2T-2
4) ML-1T-1
Answer: ML-1T-2

Q 137: If whole Cricle Bearing of a line is 120o, then its Reduced Bearing is:
Options:
1) S 20oE
2) S 60oE
3) N 120oE
4) N 60oE
Answer: S 60oE

Q 138: Ravi spends 2/5 of his salary on House Rent; 3/10 of his salary on Food and 1/8 of his Salary on Conveyance. After this, he is left with Rs.1400. Find his expenditure on food.
Options:
1) Rs.8000
2) Rs.3200
3) Rs.2400
4) Rs.1000
Answer: Rs.2400

Q 139: If (a/b)x-1 = (b/a)x-3 , then the value of ‘x’ is:
Options:
1) 1/2
2) 1
3) 2
4) -1
Answer: 2

Q 140: The relationship between void ‘e’ and porosity ratio ‘n’ for a given soil mass is:
Options:
1) n = {(1+e) / (1-e)}
2) e = {(1+n) / (1-e)}
3) e = n(1+e)
4) n = {(1-e) / e}
Answer: e = n(1+e)

Q 141: Jarawas and Shompens Tribal Groups live in:
Options:
1) Andaman and Nicobar Islands
2) Chhattisgarh
3) Jharkhand
4) Madhya Pradesh
Answer: Andaman and Nicobar Islands

Q 142: Sampling Theorem finds application in:
Options:
1) Amplitude Modulation
2) Frequency Modulation
3) Pulse Code Modulation
4) None of these
Answer: Pulse Code Modulation

Q 143: Find the work done when a force  \vec{F}= ( \vec{i} + 2\vec{j} + 3\vec{k})N  acting on a particle takes it from the point \vec{r_{1}}= ( \vec{i} + \vec{j} + \vec{k})m  to the point \vec{r_{2}}= ( \vec{i} + \vec{j} + 2\vec{k})m .
Options:
1) –3 J
2) –1 J
3) Zero
4) 2 J
Answer: –1 J

Q 144: Where was the First Session of India National Congress held in 1885 A.D. ?
Options:
1) Delhi
2) Calcutta
3) Bombay
4) Surat
Answer: Bombay

Q 145: Identify the cyclone which caused large scale destructions in Vishakhapatnam this year in October ?
Options:
1) Phailin
2) Katrina
3) Hudhud
4) Nilofar
Answer: Hudhud

Q 146: The most ideal disinfectant used for drinking water is:
Options:
1) Alum
2) Chlorine
3) Lime
4) Nitrogen
Answer: Chlorine

Q 147: Which of the following cycles is used in thermal power plants ?
Options:
1) Rankine
2) Carnot
3) Otto
4) Joule
Answer: Rankine

Q 148: The length of a line measured with 20 m chain is found to be 400 m. If the actual length of the chain is 20.05 m, them the true length of the line is:
Options:
1) 400.50 m
2) 401.50 m
3) 402.50 m
4) 401.0 m
Answer: 401.0 m

Q 149: Find the value of (0.000216)1/3 :
Options:
1) 0.6
2) 0.06
3) 0.006
4) 0.0006
Answer: 0.06

Q 150: Age of a Tree may be ascertained by:
Options:
1) Radius of its Stem
2) Number of Annual Rings
3) Number of Branches
4) Circumference of its Stem.
Answer: Number of Annual Rings
[/sociallocker]

    RRB Senior Section Engineer Exam Papers (www.newtondesk.com)

About Newton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top
Translate »
error: