Subscribe Your Email To Get Free All Latest Updates...
Home / Newton Desk / RRB Junior Engineer Exam Paper 2014 Set-2

RRB Junior Engineer Exam Paper 2014 Set-2

rrb je previous year paper

Exam Duration:  120
Number of Questions:   150
Total Marks:   150
Correct: 1 mark
Wrong:  0.33 Negative marks

#rrbjepreviousyearpaper

Q 1: When we open an internet site, we see ‘www’ What is full form of ‘www’?
Options:
1) World Wide Web
2) World Wide Word
3) Words Wise Web
4) None of these
Answer: World wide web

Q 2: The length of two trains are 140 m and 160 m respectively. If they run at the speed of 60km/h and 40km/h respectively in opposite directions on parallel tracks, the find the time in which they will cross each other.
Options:
1) 10 sec
2) 10.8 sec
3) 9 sec
4) 9.6 sec
Answer: 10.8 sec

Q 3: Transformer cores are laminated in order to :
Options:
1) Minimise eddy current loss
2) Reduce cost
3) Simplify its Constructions
4) None of these
Answer: Minimise eddy current loss

Q 4: Strain Gauge is used to convert:
Options:
1) Force into displacement
2) Mechanical displacement into change in resistance
3) Electric current into Mechanical displacement
4) Sound Energy into Electric Energy
Answer: Mechanical displacement into change in resistance

Q 5 If an object lies in third quadrant, its position with respect to reference planes will be:
Options:
1) In front of C.P., Above H.P
2) Behind V.P., Above H.P
3) In front of V.P., Below H.P
4) Behind V.P., Below H.P
Answer: Behind V.P., Below H.P

Q 6 The speed of sound in air is approximately equal to:
Options:
1) 3 X 108 m/sec
2) 330 m/sec
3) 5000 m/sec
4) 1500 m/sec
Answer: 330 m/sec

Q 7: When Ram and Mohan work together, they complete a work in 4days. If Ram alone can complete this work in 12days then in how many days Mohan alone can complete this work?
Options:
1) 10 days
2) 8 days
3) 6 days
4) 16 days
Answer: 6 days

Q 8: What of the following is a prime number ?
Options:
1) 33
2) 87
3) 93
4) 97
Answer: 97

Q 9: Find the missing term of the following series :

  1. 4, 27, 16, ___, 36, 343

Options:
1) 25
2) 216
3) 64
4) 125
Answer: 125

Q 10: Which country won the FIFA world cup, 2014 in Football?
Options:
1: Germany
2: Argentina
3: Brazil
4: France
Answer: Germany

Q 11: The slenderness ratio of a compression member is :
Options:
1) Effective length/Least radius of gyration
2) Actual length/Moment of inertia
3) Moment of inertia/Actual length
4) Actual length/Radius of gyration
Answer: Effective length/Least radius of gyration

Q 12: Who is the speaker of present Lok Sabha? (As on 01.11.2014)
Options:
1) Smt. Sumitra Mahajan
2) Smt. Sushma Swaraj
3) Smt. Meira kumar
4) None of these
Answer: Smt. Sumitra Mahajan

Q 13: The value of binary 1111 is :
Options:
1) 22
2) 23-1
3) 22
4) 24-1
Answer: 24-1

Q 14: Who is the winner of Mens Singles Title in Tennis in US open, 2014?
Options:
1) Roger Federer
2) Kei Nishikori
3) Marin Cilic
4) Rafael Nadal
Answer: Marin Cilic

Q 15: In which of the following movement did Gandhiji make the firest use of Hunger Strike as a weapon ?
Options:
1) Ahmedabad strike 1918
2) Rowlatt Satyagraha, 1919
3) Swadeshi Movement, 1905
4) Champaran Satyagraha, 1917
Answer: Ahmedabad strike 1918

Q 16: Who wrote the book “Not Just An Accountant” published recently?
Options:
1) P.C. Parakh
2) Sanjay Baru
3) Vinod Rai
4) Natwar Singh
Answer: Vinod Rai

Q 17: The length of a bar is L metres. It extends by 2mm when a tensile force F is applied. Find the strain produced in the bar:
Options:
1) 0.002/L
2) 2/L
3) 0.2/L
4) L/0.002
Answer: 0.002/L

Q 18: A four stroke petrol engine theoretically operates on :
Options:
1) Joule cycle
2) Otto cycle
3) Brayton cycle
4) Bell coleman cycle
Answer: Otto cycle

Q 19: Find the value of   2744^{{\frac{1}{3}}}  :
Options:
1) 24
2) 14
3) 34
4) 16
Answer: 14

Q 20: A man buys an article for Rs. 490 and sells it for Rs. 465.50. Find his loss percentage.
Options:
1) 4%
2) 4.5%
3) 5%
4) 5.5%
Answer: 5%

Q 21: If the cost of ‘x’ metres of wire is ‘d’ rupees, then what is the cost of ‘y’ metres of same wire?
Options:
1) yd/x
2) xd/y
3) xy/d
4) d/xy
Answer: yd/x

Q 22: One side of a rectangular field is 15 metres. The length of diagonal of this rectangular field is 17 metres. Find the area of this rectangular field.
Options:
1) 120 m2
2) 60 m2
3) 255 m2
4)  144\frac{1}{4} m2
Answer: 120 m2

Q 23: ‘When a body is wholly or partially, immersed in a fluid it experience an upthrust equal to the weight of the fluid displaced”. This is known as :
Options:
1) Pascal’s principle
2) Archimedes principle
3) Stoke’s law
4) Newton’s Laws of Motion
Answer: Archimedes principle

Q 24: Secretion of Insulin Hormone is by
Options:
1) Tyroid
2) Pituitary
3) Adrenal
4) Pancreas
Answer: Pancreas

Q 25: Earthworm belongs to which of the following Animal Phyla?
Options:
1) Arthropoda
2) Mollusca
3) Annelida
4) Protozoa
Answer: Annelida
[sociallocker]
Q 26: If to, tp and tm are the optimistic, pessimistic and most likely time estimates of an activity respectively, then the expected time ‘t’ of the activity will be :
Options:
1) (to + tp + tm) / 3
2) (to + tp + 3tm) / 5
3) (to + tp + 2tm) / 4
4) (to + tp + 4tm) / 6
Answer: (to + tp + 4tm) / 6

 27: Find the value of [(768)3 + (232)3]  / [(768)2 – (768 X 232) + (232)2] :
1)1000
2) 536
3) 500
4) 268
Answer: 1000

Q 28: For perfectly elastic bodies, the value of coefficient of restitution is :
Options:
1) zero
2) 0.5
3) 1.0
4) 0.25
Answer: 1.0

Q 29: If 1st January, 2014 was Wednesday, then 29th December, 2014 will be :
Options:
1) Thursday
2) Monday
3) Saturday
4) Friday
Answer: Monday

Q 30: The thermal diffusivity of a substance is given by :
Options:
1) kr/c
2) k/rc
3) kc/r
4) rc/k
[Where k = Thermal conductivity; r= Mass density; c= Specific heat]
Answer: k/rc

Q 31: Which of the following is biodegradable pollutant ?
Options:
1) DDT
2) BHC
3) Cotton cloth
4) Mercury
Answer: Cotton cloth

Q 32: Sachin is younger than Rahul by 4 years. If their ages are in the ratio of 7 : 9, then how old is Sachin ?
Options:
1) 14 Years
2) 21 Years
3) 18 Years
4) 25 Years
Answer: 14 years

Q 33: Find the value of (1+2+3+4+- – – – – -+45) :
Options:
1) 2140
2) 2070
3) 1035
4) 1280
Answer: 1035

Q 34: When an object is cut by a section plane, parallel to H.P. and perpendicular to V.P., then the sectional view of the object is obtained in :
Options:
1) Top view
2) Front view
3) Left side view
4) Right side view
Answer: Top view

Q 35: The pressure exerted on the walls of container by a gas is due to the fact that Gas molecules:
Options:
1) Strike to the walls of the container
2) Lose their kinetic energy
3) Get accelerated towards the wall
4) Change their momentum due to collision with the wall.
Answer: Change their momentum due to collision with the wall.

Q 36: Which National Park is known for the ‘Asiatic Lions’ ?
Options:
1) Corbett National Park
2) Kanha National Park
3) Bandipur National Park
4) Gir National Park
Answer: Gir National Park

Q 37: Separation of water or sand or cement from a freshly mixed concrete is known as:
Options:
1) Segregation
2) Creeping
3) Bleeding
4) Flooding
Answer: Bleeding

Q 38: The relationship between Bulk density (y), Dry density (yd) and water content (w) for soil is :
Options:
1) y = yd(1 + w)
2) yd = y(1 + w)
3) y = yd/1 + w
4) y = yd/(1-w)
Answer: y = yd(1 + w)

Q 39: Which one of the following instruments will be used for measuring electric current?
Options:
1) Voltmeter
2) Ammeter
3) Ohmmeter
4) Wave meter
Answer: Ammeter

Q 40: In a certain code language, ‘HAND’ is written as ‘SZMW’, then what will be the code of ‘MILK’
Options:
1) ORNP
2) PNRO
3) NROP
4) RNOP
Answer: NROP

Q 41: Find the simple interest on Rs. 4800 at the rate of 81/2% per annum for a period of 2 years 3 months
Options:
1) Rs. 796
2) Rs. 816
3) Rs. 918
4) Rs. 990
Answer: Rs. 918

Q 42: Choose the option which correctly shows the relationship between Modulus of Elasticity (E) ; Modulus of Righdity (C) and Bulk Modulus (K):
Options:
1) E = (KC)/(K + C)
2) E = (2KC)/(2K + C)
3) E = (9KC)/(3K + C)
4) E = (3KC)/(K + 2C)
Answer: E = (9KC)/(3K + C)
 
Q 43: The term ‘ Operating System’ means :
Options:
1) A set of programmes which controls computer working
2) The way a computer operator works
3) Conversion of high level language into machine level language
4) None of these
Answer: A set of programmes which controls computer working

Q 44: Which of the following is not a cold working process ?
Options:
1) Extrusion
2) Slitting
3) Blanking
4) Lancing
Answer: Extrusion

Q 45: The famous chinese pilgrim ‘Hieun Tsang’ visited India during the reign of :
Options:
1) Harshavardhan
2) Chandragupta II
3) Ashoka
4) Kanishka
Answer: Harshavardhan

Q 46: The language which a computer can understand is ;
Options:
1) High Level Language
2) Machine Language
3) Assembly Language
4) All of these
Answer: Machine Language

Q 47: The property of material by which it can be rolled into sheets is called:
Options:
1) Elasticity
2) Plasticity
3) Ductility
4) Malleability
Answer: Malleability 

Q 48: Schmitt trigger is also known as :
Options:
1) Sweep circuit
2) Blocking oscillator
3) Squaring circuit
4) Stable multi vibrator
Answer: Squaring circuit

Q 49: A triac is a
Options:
1) Two terminal bi-directional switch
2) Three terminal bi-directional switch
3) Two terminal uni-directional switch
4) Three terminal uni-directional switch
Answer:  Three terminal bi-directional switch

Q 50: Cyclo converter converts ;
Options:
1) AC to DC
2) DC to AC
3) A fixed AC to a variablele magnitude AC
4) A fixed DC to a variable magnitude DC
Answer: A fixed AC to a variable magnitude AC

RRB Junior Engineer Exam Papers (www.newtondesk.com)

Q 51: Which one of the following is not a scalar quantity?
Options:
1) Volume
2) Mass
3) Force
4) Length
Answer:  Force
 
Q 52: In a well conditioned triangle, no angle should be less then :
Options:
1) 60o
2) 50o
3) 30o
4) 45o
Answer:  30o
 
Q 53: The reduced bearing of a line is N 87o W. Its whole circle bearing is :
Options:
1) 273o
2) 3o
3) 93o
4) 87o
Answer:  273o
 
Q 54: The resultant of two forces P and Q acting at an angle θ is given by :
Options:
1) √(P2 + Q2 + 2PQ tanθ)
2) √(P2 + Q2 + 2PQ sinθ)
3) √(P2 + Q2 + 2PQ cosθ)
4) P2 + Q2 + 2PQ tanθ
Answer:  √(P2 + Q2 + 2PQ cosθ)
 
Q 55: Primary storage in computer terminology refers to :
Options:
1) Hard Disc Drive
2) Random Access Memory (RAM)
3) Read Only Memory (ROM)
4) The storage device where the operating system is stored
Answer:  Random Access Memory (RAM)
 
Q 56: In an examination, a student gets 4 marks for every correct answer and loses 1 mark for every wrong answer. If her attempts in all 60 questions and secures 130 marks, then fine the number of questions he attempted correctly.
Options:
1) 42
2) 48
3) 36
4) 38
Answer:  38
 
Q 57: The Fundamental Duties of the Indian Citizens are incorporated in the following Artice of our constitution?
Options:
1) Article 21 A
2) Article 51 A
3) Article 370 A
4) Article 19 A
Answer:  Article 51 A
 
Q 58: If x/y =9/5, then find the value of (x2 + y2)/(x2 – y2)
Options:
1) 11
2) 61/11
3) 11/5
4) 6
Answer:  61/11
 
Q 59: Which device changes the alternatting e.m.f. generated by the D.C. Generator in its armature coil to D.C. ?
Options:
1) Slipring
2) Rectifier
3) Commutator
4) None of these
Answer:  Commutator
 
Q 60: A simply supported beam of length L is loaded with a uniformly distributed load of w per unit length. The maximum bending moment will be:
Options:
1) wL2 /4
2) wL2 /8
3) wL2 /2
4) wL2
Answer:  wL2/8
 
Q 61: Jama Masjid at Delhi was built by:
Options:
1) Akbar
2) Jahangir
3) Shah Jahan
4) Aurangzeb
Answer:  Shah Jahan
 
Q 62: Arrange the fractions 3/5. 4/7, 8/9 and 9/11 in their descending order :
Options:
1) 8/9 > 9/11 > 3/5 > 4/7
2) 9/11 > 8/9 > 4/7 > 3/5
3) 3/5 > 4/7 > 8/9 > 9/11
4) 4/7 > 8/9 > 3/5 > 9/11
Answer:  8/9 > 9/11 > 3/5 > 4/7
 
Q 63 Find the average of all prime numbers between 30 and 50 :
Options:
1) 48
2) 39
3) 39.8
4) 38
Answer:  39.8
 
Q 64: Acyclotron is a :
Options:
1) Bunch of Gamma Rays
2) High Frequency Oscillator
3) Particle Accelerator
4) None of these
Answer:  Particle Accelerator
 
Q 65: Who is the winner of Nobel Prize, 2014 in the field of Economics ?
Options:
1) Patrick Modiano
2) MAlala Yousafzai
3) Jean Tirole
4) Kailash Satyarthi
Answer: Jean Tirole
 
Q 66: The Indian Standard Time(I.S.T.) is ahead of Greenwich Mean Time (G.M.T.) by :
Options:
1) 6. hours
2) 5 hours
3) 6 hours 30 minutes
4) 5 hours 30 minutes
Answer:  5 hours 30 minutes
 
Q 67: Which of the following processes is generally used for mass producation of connecting rod of Auromobile Engines ?
Options:
1) Sand Casting
2) Cold Heading
3) Forging
4) Spinning
Answer:  Forging
 
Q 68: The load which does not change its magnitude and position with time is called
Options:
1) Live load
2) Dynamic load
3) Creep load
4) Dead load
Answer: Dead load
 
Q 69: A byte is group of :
Options:
1) 2 bits
2) 4 bits
3) 8 bits
4) 16 bits
Answer: 8 bits
 
Q 70: If log8 x = 2/3, then the value of ‘x’ is :
Options:
1) 16/3
2) 4/3
3) 12
4) 4
Answer:  4
 
Q 71: ________ will translate the complete programme at once from a high level language to the machine language.
Options:
1) Compiler
2) Assembler
3) Joystick
4) Bus
Answer:  Compiler
 
Q 72: Pipe ‘P’ can fill a tank in 36 hours and pipe ‘Q’ can fill this tank in 45 hours. If both the pipes are opened simultaneously, then how much time will be taken to fill this tank ?
Options:
1) 20 hours
2)   40\frac{1}{2} hours
3) 9 hours
4) 42 hours
Answer:  20 hours
 
Q 73: Find out the term which is different from other terns in the following :
22, 33, 66, 99, 121, 279, 594
Options:
1) 99
2) 121
3) 279
4) 594
Answer:  279
 
Q 74: A CRO can display:
Options:
1) D.C. signals only
2) A.C. signals only
3) Both D.C and A.C. signals
4) Time – invariant signals
Answer:  Both D.C and A.C. signals
 
Q 75: The ‘Quit India Movement’ was launched in the year:
Options:
1) 1920 A.D.
2) 1930 A.D.
3) 1942 A.D.
4) 1946 A.D.
Answer: 1942 A.D.

RRB Junior Engineer Exam Papers (www.newtondesk.com)

Q 76: If a thin rectangular plate of 60 mm X 30 mm is inclined at an angle of 60o to the Horizontal Plane, its top view may be :
Options:
1) Square of 30 mm size
2) Square of 60 mm size
3) Rectangle of 60 mm X 45 mm size
4) Rectangle of 45 mm X 30 mm size
Answer:  Square of 30 mm size
 
Q 77: A file which contains transient data to be processed in combination with master file is called:
Options:
1) Sequential file
2) Master file
3) Random organization file
4) Transmission file
Answer:  Transmission file
 
Q 78: Find the missing them of the following series :
BZA, DYX, FXE, ______, JVL.
Options:
1) HWG
2) HUG
3) WHG
4) GUH
Answer:  HWG
 
Q 79: Who is the President of China ? (As on 01.11.2014)
Options:
1) Li Keqiang
2) Xi Jinping
3) Shinzo Abe
4) Hu Jintao
Answer:  Xi Jinping
 
Q 80: Zeroth Law of thermodynamics forms the basis of __________ measurement.
Options:
1) Pressure
2) Temperature
3) Work
4) Momentum
Answer:  Temperature
 
Q 81: Who wrote ‘ Indica’ ?
Options:
1) Kautilya
2) Kalidasa
3) Shudraka
4) Magesthenes
Answer:  Magesthenes
 
Q 82: Red rot is a plant disease which affects:
Options:
1) Wheat
2) Rice
3) Sugarcane
4) Cotton
Answer:  Sugarcane
 
Q 83: Which one of the following is also known as Red Planet ?
Options:
1) Mercury
2) Venus
3) Earth
4) Mars
Answer:  Mars
 
Q 84: Find the angle between the hour hand and the minute hand of a clock when the time is 10.25 hours i.e., 25 minutes pass 10 ?
Options:
1) 180o
2) 165o
3) 162\frac{1}{2}^{\circ}
4)152\frac{1}{2}^{\circ}
Answer:   162\frac{1}{2}^{\circ}
Q 85: Which of the following Amplifiers produces the least distortion ?
Options:
1) Class A
2) Class B
3) Class AB
4) Class C
Answer:  Class A
 
Q 86: What is 15 % of 34 kg ?
Options:
1) 3.4 kg
2) 3.75 kg
3) 4.50 kg
4) 5.10 kg
Answer:  5.10 kg
 
Q 87: Who is the Chief Minister of Tamil Nadu ? (As on 0.1.11.2014)
Options:
1) Mr. O. Pannerselvam
2) Mr. J. Jayalalitha
3) Mr. Karunanidhi
4) Mr. Dayanidhi Maran
Answer:  Mr. O. Pannerselvam
 
Q 88: Which of the following is a universal gate ?
Options:
1) AND
2) NAND
3) OR
4) NOR
Answer:  NAND
 
Q 89: Who is the Chairperson of National Commission for Women in India ? (As on 01.11.2014)
Options:
1) Jayanti Patnaik
2) Girija Vyas
3) Mamta Sharma
4) Lalitha Kumaramangalam
Answer:  Lalitha Kumaramangalam
 
Q 90: BOD(Bio Chemical Oxygen Demand) of safe drinking water must be :
Options:
1) 0
2) 50 ppm
3) 100 ppm
4) 200 ppm
Answer:  0
 
Q 91: In an examination, 35% of the students passed and 455 failed. How many students appeared for the examination?
Options:
1) 700
2) 1300
3) 845
4) 1250
Answer:  700
 
Q 92: Pointing to a man in a photograph, Asha said, ” His mother’s only daughter is my mother”. How is the man related to Asha ?
Options:
1) Brother
2) Maternal Uncle
3) Grand father
4) Father
Answer:  Maternal Uncle
 
Q 93: Galena is an ore of :
Options:
1) Lead
2) Copper
3) Aluminium
4) Iron
Answer:  Lead
 
Q 94: Which of the following is a presentation graphics software?
Options:
1) MS Windows
2) MS Word
3) MS Excel
4) MS PowerPoint
Answer:  MS PowerPoint
 
Q 95: Boyle’s ;aw states that :
1) The pressure of a gas varies directly with temperature at constant volume i.e. Pat.
2) The product of pressure and volume of a given mass of as gas is constant at constant temperature i.e. PV = constant.
3) The volume of a gas varies directly with temperature at constant pressure i.e. VaT.
4) The pressure of a gas varies directly with volume at constant temperature i.e. PaT.
Answer:  The product of pressure and volume of a given mass of as gas is constant at constant temperature i.e. PV = constant.
 
Q 96: Weld spatter is a/an :
Options:
1) Flux
2) Electrode
3) Welding defect
4) None of these
Answer:  Welding defect
 
Q 97: The nucleus of an atom generally, contains :
Options:
1) Protons and Neutrons
2) Protons and Electrons
3) Electrons and Neutrons
4) Only Neutrons
Answer:  Protons and Neutrons
 
Q 98: The dimensions of a brick are 10 cm X 4 cm X 3cm. What is the total surface area of the brick ?
Options:
1) 82 cm2
2) 164 cm2
3) 120 cm2
4) 180 cm2
Answer:  164 cm2
 
Q 99: A bullet is fired vertically upwards with a velocity of 196 m/sec. What is the maximum height reached by the bullet ? (Assuming g = 9.8 m/seccm2)
Options:
1) 1960 m
2) 196 m
3) 980 m
4) 490 m
Answer:  1960 m
 
Q 100: With which of the following, the intrinsic semi conductor Silicon be doped in order to obtain p-type semi-conductor ?
Options:
1) Boron
2) Phosphorus
3) Gallium
4) None of these
Answer:  Boron

RRB Junior Engineer Exam Papers (www.newtondesk.com)

Q 101: What has it maximum density at :
Options:
1) 0 oC
2) 100 oC
3) 50 oC
4) 4 oC
Answer:  4 0C
 
Q 102: Compiler and interpreters are examples of :
Options:
1) System software
2) Application software
3) Both (A) and (B)
4) None of these
Answer:  System software
 
Q 103: ‘Giddha’ is a folk dance of :
Options:
1) Punjab
2) Uttar Pradesh
3) Assam
4) Maharashtra
Answer:  Punjab
 
Q 104: The entropy of universe tends to be :
Options:
1) Minimum
2) Zero
3) Average
4) Maximum
Answer:  Maximum
 
Q 105: The angle of elevation of a ladder leaning a against a wall is 60o i.e. ladder makes an angle of 60o with the ground. The foot of the ladder is 4.6 metres away from the wall. What is the length of this ladder ?
Options:
1) 9.2 m
2) 2.3 m
3) 6.9 m
4) 7.8 m
Answer:  9.2 m
 
Q 106: The total number of bones in the average adult human skeleton is :
Options:
1) 350
2) 206
3) 115
4) 540
Answer:  206
 
Q 107: A 4 – pole, 1500 r.p.m. alternator will generate e.m.f. at :
Options:
1) 20 Hz
2) 60 Hz
3) 40 Hz
4) 50 Hz
Answer:  50 Hz
 
108: Disinfection of drinking water is done to remove :
Options:
1) Odour
2) Bacterias
3) Turbidity
4) Colour
Answer:  Bacterias
 
Q 109: A conductor of axial length 30 cms carries a current of 100 A and lies at right angle to a magnetic field of strength 0.4 tesla. What is the force exerted on it ?
Options:
1) 10 N
2) 12 N
3) 1.2 N
4) 0
Answer:  10 N
 
Q 110: The Headquarters of West Central Railway is located at :
Options:
1) Jabalpur
2) Jaipur
3) Allahabad
4) Ahmedabad
Answer:  Jabalpur
 
Q 111: Ampere second is the unit of :
Options:
1) Charge
1) Power
2) Voltage
4) Energy
Answer:  Charge
 
Q 112: Find the missing tern of the following series : 4, 7 ,12, ___, 28, 39
Options:
1) 17
2) 18
3) 21
4) 19
Answer:  19
 
Q 113: Identify the city which faced large scale destructions due to ‘Hudhud’ cyclone recently?
Options:
1) Chennai
2) Visakhapatnam
3) Kolkata
4) Hyderabad
Answer:  Visakhapatnam
 
Q 114: A gate in which all inputs must be high to get low output is :
Options:
1) An inverter
2) AND gate
3) NOR gate
4) NAND gate
Answer:  NAND gate
 
Q 115: The area of an equilateral triangle is 24√3 cm2. What is the perimeter of the equilateral triangle ?
Options:
1) 96 cm
2) 4√6 cm
3) 12√6 cm
4) 6√6 cm
Answer: 12√6 cm
 
Q 116: Global warming is caused by :
Options:
1) N2
2) CO2
3) Ozone
4) None of these
Answer:  CO2
 
Q 117: In sand Moulding the top flask is known as :
Options:
1) Cope
2) Drag
3) Check
4) Fillet
Answer:  Cope
 
Q 118: The United Nations Day (U.N.Day) is celebrated every year on :
Options:
1) Dec 26
2) Nov 14
3) Sept 5
4) Oct 24
Answer:  Oct 24
 
Q 119: For which of the following applications, a D.C. motor is preferred over an A.C. Motor?
Options:
1) Variable speed operation
2) High speed operation
3) Low speed operation
4) Fixed speed operation
Answer: Variable speed operation
 
Q 120: Projection of an object shown by three views is known as :
Options:
1) Perspective
2) Oblique
3) Orthographic
4) None of these
Answer:  Orthographic
 
Q 121: Fins are provided on heat transferring surface in order to increase :
Options:
1) Heat transfer area
2) Heat transfer coefficient
3) Temperature gradient
4) Mechanical strength of the equipment
Answer:  Heat transfer area
 
Q 122: A transformer has 1000 primary turns. It is connected to 250 volts A.C. supply. Find the number of secondary turns to get secondary voltage of 400 volts.
Options:
1) 1600
2) 625
3) 100
4) 1250
Answer:  1600
 
Q 123: Find the L.C.M. of 148 and 185.
Options:
1) 680
2) 740
3) 2960
4) 3700
Answer:  740
 
Q 124: What is the General formula of Alkanes ?
Options:
1) CnH2n+2
2) CnH2n
3) CnH2n-2
4) CnH2n+4
Answer:  CnH2n+2
 
Q 125: The sum of two numbers is 40 and the difference of these two numbers is 4. Find the ratio of these of numbers,
Options:
1) 11 : 9
2) 11 : 18
3) 22 : 9
4) 17 : 13
Answer:  11 : 9

RRB Junior Engineer Exam Papers (www.newtondesk.com)

Q 126: ‘The Servants of India Society’ was founded by :
Options:
1) Jyotiba Phule
2) G.K. Gokhale
3) B.G. Tilak
4) B.R. Ambedkar
Answer:  G.K. Gokhale
 
Q 127: Power Loss in a resistor is given by :
Options:
1) P = V2R
2) P = V/I
3) P = I2/R
4) P = V2/R
Answer:  P = V2/R
 
Q 128: The Pollutant responsible for ozone holes is:
Options:
1) CO2
2) CO
3) SO2
4) CFC
Answer:  CFC
 
Q 129: With the formation of Telangana, how many States are there in our country now?
Options:
1) 30
2) 29
3) 28
4) 31
Answer:  29
 
Q 130: IF 22n-1 = 1/8n-3 , then the value of ‘n’ is :
Options:
1) 3
2) 2
3) 0
4) -2
Answer:  2
 
Q 131: Goutam Buddha delivered his first sermons at :
Options:
1) Kusinagar
2) Sarnath
3) Pataliputra
4) Vaishali
Answer: Sarnath
 
Q 132: Ravi runs 200 metres in 24 seconds. Find his average speed :
Options:
1) 20 km/h
2) 24 km/h
3) 28.5 km/h
4) 30 km/h
Answer:  30 km/h
 
Q 133: How many terms are these in the following series ?
201, 208, 2015, …….., 369.
Options:
1) 26
2) 25
3) 24
4) 23
Answer:  25
 
Q 134: If a point moves in a plane in such a way that the sum of its distances from two fixed points is constant, the curve so traced is called :
Options:
1) Parabola
2) Ellipse
3) Hyperbola
4) All of these
Answer:  Ellipse
 
Q 135: Ammonia is prepared commercially by the :
Options:
1) Oswald process
2) Hall process
3) Contact process
4) Haber process
Answer: Haber process
 
Q 136: Lokprivya Gopinath Bardoloi International Airport is located at :
Options:
1) Jaipur
2) Bangalore
3) Guwahati
4) Hyderabad
Answer: Guwahati
 
Q 137: The elements which have same mass number but different atomic numbers are known as:
Options:
1) Isotones
2) Isobars
3) Isotopes
4) Halogens
Answer:  Isobars
 
Q 138: Which one of the following is not a Noble Gas?
Options:
1) Helium
2) Bromine
3) Argon
4) Neon
Answer:  Bromine
 
Q 139: The BIS code which deals with steel structures is :
Options:
1) BIS : 456
2) BIS : 800
3) BIS : 875
4) BIS : 1893
Answer:  BIS : 800
 
Q 140: To be eligible for elected as president, a candidate must be :
Options:
1) Over 25 years of age
2) Over 30 years of age
3) Over 35 years of age
4) Over 60 years of age
Answer:  Over 35 years of age
 
Q 141: At what temperature, both Celsius and Fahrenheit scales will show the identical readings ?
Options:
1) 100o
2) 0o
3) -40o
4) 40o
Answer:  -40o
 
Q 142: Time constant of a series R-L Circuit is :
Options:
1) LR seconds
2) L/R seconds
3) L2R seconds
4) LR2 seconds
Answer:  L/R seconds
 
Q 143: A capacitor stores 1 coulomb at 10 volts. It capacitance is (f = farad) :
Options:
1) 1 f
2) 10 f
3) 0.1 f
4) 0.01 f
Answer:  0.1 f
 
Q 144: M.C. (Moving Coil) and M.I. (Moving Iron) type of instruments can be distinguished by their :
1) Range
2) Size of terminals
3) Pointer
4) Scale
Answer:  Scale
 
Q 145: Which of the following flip-flops is used as Latch ?
Options:
1) JK flip-flop
2) RS flip-flop
3) D flip-flop
4) T flip-flop
Answer:  RS flip-flop
 
Q 146: Identify the disease which is caused due to deficiency of Protein ?
Options:
1) Scurvy
2) Beri-Beri
3) Night-Blindness
4) Kwashiorkor
Answer:  Kwashiorkor
 
Q 147: Hopkinson’s test for D.C. motors is conducted of :
Options:
1) Low Load
2) Half Load
3) Full Load
4) No Load
Answer:  Full Load
 
Q 148: If fineness Modulus of sand is 2.5, it is graded as :
Options:
1) Medium sand
2) Fine sand
3) Coarse sand
4) Very coarse sand
Answer:  Fine sand
 
Q 149: Large scale deforestation decreases :
Options:
1) Soil Erosion
2) Rain fall
3) Drought
4) Global warming
Answer:  Rain fall
 
Q 150: Hot Wire Instruments read :
Options:
1) Peak value
2) Average
3) R.m.s. value
4) None of these
Answer: R.m.s. value
[/sociallocker]

RRB Junior Engineer Exam Papers (www.newtondesk.com)

About Newton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top
Translate »
error: